Още по темата

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. В това увери самата тя в интервю за Виктор Николаев по NOVA.

След като стана ясна сделката за ЧЕЗ бизнесдамата за първи път показва публично лицето си.

Собственичката на Инерком-Груп категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България.

"Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър", заяви Върбакова.

Тя разказа, че от 20 години се занимава с бизнес, от 10 г. е в енергийния бизнес.

Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес,

посои Върбакова.

Бойко Борисов поиска ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: "Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим".

По думите ѝ, покупката на активите на ЧЕЗ България ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента не може да разкрие. По думите й има рестрикции по отношение на публичността затова не може да я назове, нито да отговори дали банката има клонове в България.

Собственикът на „Енерго-Про” оспорва продажбата на ЧЕЗ

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за фалшива новина

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Върбакова отвърна: "Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, което ще придобие тези активи, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика".

Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща,

заяви Върбакова.

Гинка Върбакова призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично. Познанството ми с един политик, но тя всъщност е експерт, не виждам с какво може да повлияе на тази сделка, отбеляза тя и допълни, че не е търсена от политици, нито тя ги е търсила.

Върбакова потвърди, че цялата сделка се провела под чешкото законодателство и разговорите са били в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка, посочи тя и отбеляза, че процедурата по придобиването на ЧЕС е продължила една година.

Върбакова разказа още, че на връщане от Прага в самолета загубили багажа й. Договорът, тежащ 15 кг, обаче тя носела като ръчен багаж.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.