Още по темата

„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България след финализирането на сделката. Това съобщиха пред bTV от чешката компания.

В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро.

Владислав Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Не Бабиш, а чешки зам.-министър пратил информацията за ЧЕЗ. Радев отвърна

Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък.

Формално те са насрочени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима за одобрение на сделката от Комисията за защита на конкуренцията в България. 

Допълнително вчера за първи път официално е била представена и заявката на българската държава да се включи в покупката.

Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи участието на правителството на България, според говорителя на ЧЕЗ Алис Оракова, това ще е продължителен процес.

Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на дружеството по арбитражното дело, което води срещу България.

Надзорният съвет на ЧЕЗ, т.е. чешката държава, която е мажоритарен акционер в компанията, също ще трябва да даде одобрение за каквито и да е било промени в договора за продажба на българските активи, сключен с „Инерком”.

Оракова подчерта, че ако в близките дни се вземе някакво решение, то би било дали изобщо за възможни промени по сделката.

От финансовото министерство в Чехия подчертаха, че не са разговаряли с българското правителство и обясниха, че са получили сериозни уверения от за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени, защото една компания с държавно участие, каквато е ЧЕЗ не може да си позволи скандали.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.