Още по темата

Министър-председателят Бойко Борисов, който се намира в Брюксел за среща на върха, коментира пред журналисти продажбата на ЧЕЗ и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

„За съжаление, когато говорих с нея тя действително каза, че ги познава тези хора и

аз не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка.

Министър Теменужка Петкова подава оставка

За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, която считам че е честен човек, но няма как да премахнеш 20-годишно приятелство, аз я посъветвах да иде в парламента и да си депозира оставката.

Когато се върна в България, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести“, обяви Борисов.

Премиерът подчерта: Искам да потвърдя още веднъж, че

по никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка,

защото няма и как. Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди, и сега не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път, когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки.

Няма как да контролираме или да попречим на сделка между частни фирми в Чехия. Сега имаме КЕВР, КЗК имаме ДАНС, ако трябва да се проверява произход, пари и т.н. и тези институции ще си свършат работата. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийния министър, нито аз, нито който и да било може да повлияе на подобна сделка“.

Борисов отвърна и на нападките на БСП и съветите им ЧЕЗ да сане собственост на държавата:

Когато са продавани електроразпределителните дружества ГЕРБ не е съществувал.

Ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали години наред време да ги купят“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.