Още по темата

Турски офицер поиска убежище в САЩ, след като е бил призован да се прибере в родината си след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган миналия месец, предаде агенция Ройтерс.

Молбата за убежище е първият известен случай с участието на военен офицер в САЩ, след като армията в южната ни съседка стана обект на сериозни чистки след метежа на 15 юли (припомнете си хронологията на опита за преврат от миналия месец във видеото горе).

Този случай може допълнително да изостри отношенията между САЩ и Турция,

която вече настоя Вашингтон да ѝ предаде турския духовник Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ и е сочен за организатор на неуспешния преврат.

Информацията за турския военен идва от американски длъжностни лица, пожелали анонимност. Те съобщават, че въпросният офицер е работел в командния щаб на една от структурите на НАТО в Норфолк, щата Вирджиния. Името и рангът му не се споменават.

В същото време обаче служител на турското посолство във Вашингтон заяви, че контраадмирал Мустафа Угурлу от военноморските сили на Турция,

не се е подчинил на, издадената за него миналия месец, заповед за задържане.

Вижте снимка на адмирал Мустафа Угурлу (вляво) от 2014 г.:

„На 22 юли той оставя значката си и личната си карта във военната база и след това никой не знае нищо за него“, споделя служителят на посолството, който също е пожелал да остане анонимен.

Турските власти не знаели нищо за последвалата молба за убежище. Още двама турски офицери с по-нисък чин са били отзовани от САЩ в Турция. „За тях обаче няма заповеди за арест“, коментира източникът от посолството. „Единият от тях вече се е върнал в Турция, а другият ще направи това много скоро“, добавя той.

Чистките в турската армия, която е втората по численост в НАТО, доведе до изхвърлянето на хиляди войници, както и на около 40% от генералите. В рамките на турската опозиция съществуват опасения, че

преструктурирането на армията в Турция не е под парламентарен контрол и се отива твърде далеч.

Говорителят на Пентагона ген. Джеф Дейвис е отказал коментар по случая.

Още за неуспешния преврат в Турция:

Последният „митинг на демокрацията” в Истанбул

САЩ: Доказателствата за Гюлен са неубедителни

Ердоган поиска прошка от народа и от Бог

Ердоган проговори за Гюлен, слух за нов преврат