Още по темата

Министерството на външните работи на Румъния „категорично отрича“ информацията, че САЩ са започнали да превозват ядрено въоръжение от Турция във военната база „Девеселу” в контекста на влошени отношения между Вашингтон и Анкара.

В същото време представителят на Пентагона Патрик Евънс заяви, че САЩ не възнамеряват да потвърждават или да отричат информацията за транспортирането на ядреното оръжие от Турция в Румъния.

По-рано днес EurActiv, позовавайки се на два независими източника съобщи, че САЩ са започнали да преместват в Румъния арсенала от ядрени оръжия, разположен на територията на Турция.

Според единия от тях прехвърлянето е голямо предизвикателство от техническа и политическа гледна точка.

„Не е лесно да се преместят повече от 20 ядрени оръжия”, посочва източникът на EurActiv, пожелал анонимност.

Това е очевиден знак за влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара. Изглежда американските военни вече не разглеждат Турция като достатъчно сигурен съюзник.

По непотвърдени официално данни, изнесени в наскоро публикуван доклад на центъра „Симсън” (Simson), в авиобазата „Инджирлик” в Турция, на близо 100 км от границата със Сирия, от времето на студената война са разположени около 50 единици американско тактическо ядрено оръжие.

След опита за преврат от 15 юли турските власти арестуваха командващия базата по подозрения за връзки с метежниците и временно забраниха полети на американски самолети от и до „Инджирлик”.

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

В Турция: ДПС има връзки с Гюлен

Сблъсъкът на исляма край Босфора

Другият източник на EurActiv, също пожелал анонимност, съобщава, че новото място за разполагането на ядрения арсенал е румънската база „Девеселу”, близо до град Каракал, където се намира и американският противоракетен щит, който разгневи Русия. Градът се намира на 43 км от българската граница.

От румънското външно министерство категорично отрекоха информацията. Обичайна практика е обаче всякаква информация, свързана с ядрени оръжия, която е изтекла в медиите по неофициален път, да бъде отричана.

Външните министерства на САЩ и Турция са отказали коментар на запитването на EurActiv.

Междувременно от централата на НАТО изпратиха на EurActiv официален коментар, според който съюзниците трябва да гарантират, че американските ядрени оръжия, разположени в Европа, остават „безопасни, сигурни и ефективни”.

До този момент, дори по време на студената война, на територията на Румъния не е разполагано ядрено оръжие.