Още по темата

Турция повика днес за консултации временния посланик на Швеция в Анкара заради изказване на шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом, съобщи Анадолската агенция.

Валстрьом осъди в неделя решение на турския Конституционен съд, съгласно което се позволят сексуални отношения с деца под 15-годишна възраст. Според турски дипломатически източници изказването на Валстрьом в Туитър е обезпокоило и разочаровало Турция.

Решението, съгласно което в Турция се разрешават сексуални отношения с деца под 15-годишна възраст, трябва да бъде отменено. Децата имат нужда от повече защита, написа тя.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че изказването на Валстрьом не подхожда на един външен министър и това е неправилно изявление.

Турският Конституционен съд се произнесе миналия месец в подкрепа на премахване от наказателния кодекс на законов текст, определящ всеки сексуален акт с дете под 15-годишна възраст като "сексуална злоупотреба". Това решение на съда бе критикувано от гражданското общество, припомня Франс прес.

В събота вечерта Турция извика австрийския шарже д'афер заради "цинична обява" за Турция на летището във Виена, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на турското външно министерство.

В социалните мрежи се появиха снимки от таблото за информация на летището, на които в движещата се лента с новини се чете надпис "Турция позволява секс с деца под 15-годишна възраст".

"Подчертахме пред австрийския шарже д'афер нашето безпокойство и протест срещу този надпис, който опетнява имиджа на Турция и умишлено дезинформира обществото", каза за Ройтерс източник от външното министерство, като добави, че след тяхната намеса надписът е свален от информационното табло.

На информационни табла на летището се публикуват заглавия на австрийски вестници и въпросният текст е бил от в. "Кронен цайтунг", посочва АФП.

Това не е първият подобен случай от този род: на 3 август същият вестник публикува послание, качено на информационен екран на летището във Виена, коего гласеше : "Ако отивате в Турция, вие подкрепяте Ердоган". Този текст също бе свален по искане на турските власти.

Напрежението между Турция и Европа нарасна след чистката, предприета от Анкара във връзка с опита за преврат на 15 юли. Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече Австрия "столица на радикалния расизъм" заради изказване на канцлера Кристиан Керн за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

За Турция след опита за преврат през юли - вижте във видеото. Вижте още:

Опитът за преврат струвал 100 млрд. долара на Турция

Анкара започна да се съмнява в поголовната чистка

В Турция вече е опасно да имаш долари