Още по темата

Синовете на издирвания по подозрения за връзки с групировката на Гюлен председател на управителния съвет на телевизия „Самянолу” (Samanyolu) Али Челик са заловен при опит да избягат в България.

Челик е и член на Управителния съвет на банка „Азия“, доказано свързана с обвинения за организатор на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти затвориха така, както бе забранена и телевизията му.

Близнаците Хасан и Хюсеин са пътували с братовчед си Бекир в пътнически автобус. На граничния пункт „Капъ куле” шофьорът събрал паспортите на всички пътници и ги предал на гишето за контрол заедно със списъка. Служителят обаче засякъл, че липсват 3 паспорта и тогава станало ясно, че документите на тримата бегълци не са предоставени.

Проверката установила, че печатите, разрешаващи излизане от страната, са фалшиви.

Допълнителната справка показала, че пътуващите за България са издирвани от турската полиция в рамките на разследване за връзки с групировката на Гюлен и са под забрана да напускат Турция.

Турски генерал за връзка на ЦРУ с опита за преврат

Ердоган поиска прошка от народа и от Бог

Ердоган оттегля исковете за обиди по негов адрес

Тримата от фамилията Челик са задържани в полицейската дирекция в Одрин, там е било доказано, че те действително са близнаците и племенникът на собственика на популярната телевизия Али Челик, транспортирани са под охрана до Истанбул.

Самият Али Челик успя да избяга в Англия веднага след неуспешния опит за преврат и още преди да бъде издадена заповедта за ареста му.