Още по темата

След излизането си от Европейския съюз Великобритания има намерение да се ориентира към активизиране на икономическите връзки със Северна Америка.

Това заявява в статия в „Уолстрийт джърнъл” (The Wall Street Journal), британският министър на финансите Джордж Озбърн.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви по време на срещата на НАТО във Варшава, че нито ЕС, нито Великобритания имат „интерес от продължителни и оспорвани преговори” - вижте във видеото.

Озбърн планира да се срещне в Ню Йорк с някои от най-големите американски инвеститори, за да ги призове да не изоставят Великобритания въпреки Брекзит.

По думите му част от хората се обявят за по-малко ангажиране на Лондон в международните отношения и световната икономика след излизането от ЕС.

„Уверен съм, че ние, напротив, ще изграждаме Великобритания, по-фокусирана върху външните контакти и глобалните процеси, която ще има по-силни връзки с приятели и съюзници по целия свят”, посочва Озбърн.

След референдума за Брекзит много инвеститори предупредиха, че Великобритания, която е петата по големина на брутния вътрешен продукт икономика в света, е изложена на години на несигурност, засягаща търговията и инвестициите.

„Макар че решението на Великобритания да напусне ЕС очевидно поставя икономически предизвикателства, сега трябва да направим всичко по силите си, за да превърнем страната в най-привлекателното място за правене на бизнес в целия свят”, коментира Озбърн.

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Брекзит премества финансовото сърце на Европа

„Засилването на връзките с нашите водещи търговски партньори вече е с най-висок приоритет... моето послание е, че Великобритания може да напуска ЕС, но не напуска свет”, добавя той, посочвайки, че страната ще продължи да подкрепя свободната търговия, демокрацията и сигурността и ще е по-отворена към света от всякога.

Великобритания и САЩ са съответно най-големите чуждестранни инвеститори във всяка от двете страни, подчертава британският финансов министър.