Още по темата

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е „много вероятно“ да бъде проведен втори референдум за независимост.

Стърджън отбеляза, че резултатите от проведения в четвъртък референдум са показали преобладаващото желание на шотландците да останат в Европейския съюз, с 62% подкрепа, срещу 38 % за напускане. Тя заяви, че е „демократически неприемливо“ Шотландия да бъде изкарана от ЕС против волята си. Междувременно в Единбург се проведоха протести срещу „брекзит”.

„Възможността за провеждане на втори референдум трябва да бъде на масата и е на масата“, заяви Стърджън. „Няма да е правилно да се привързва с заключенията преди разговорите за това как ЕС ще реагира на резултатите в Шотландия“, отбеляза тя.

„Но когато процесът по член 50 бъде започнат след три месеца, Великобритания ще е на две години от напускането на Съюза. Ако шотландският парламент прецени, че втори референдум е най-добрият или единствен начин да се запази нашето членство в ЕС, той трябва да бъде проведен в тази времева рамка“, добави Стърджън.

Шотландия може да се превърне в 28-та страна членка на ЕС ако проведе повторен референдум за независимост от Великобритания. Това пък каза еврокомисарят Гюнтер Йотингер в интервю за „Евронюз” (Euronews).

Той посочи, че победата на искащите „брекзит“ на Острова може да се разглежда като персонална „грешка“ на премиера Дейвид Камерън.

„Ако след съответния рефередум, който може да проведе, Шотландия стане независима страна и изпълнява условията, залегнали в основните европейски споразумения, тогава защо не? Възможно е Шотландия да стане 28-та страна-членка на ЕС“, отговори Йотингер на въпрос относно възможността Шотландия да потърси собствен път към Европа.

На референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз за „Брекзит” гласуваха 17 410 742 души – 51.9%, а за оставане в ЕС 16 141 241 души – 48.1% от имащите право на глас. На практика обаче Англия и Уелс избраха излизане от общността, а Шотландия и Северна Ирландия – запазване на еврочленството.

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Путин: Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики

Лидерите на Северна Ирландия засега пренебрегват призивите за обединение с Ирландия след резултатите на британския референдум.

Първият министър в Белфаст Арлийн Фостър се противопостави на идеята за референдум за обединение на Ирландия.

Според него към момента липсва достатъчна обществена подкрепа за референдум за обединение. 

Коалиционните му партньори от националистическата партия „Шин Фейн“ обаче настояват за такова допитване.