Още по темата

Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума в четвъртък днес нарасна на 72%. Това сочат прогнозите на букмейкъра Бетфеър, цитирани от Ройтерс. За сравнение, в петък тази вероятност се е движела между 60 и 67%.

Референдумът, който ще се проведе тази седмица, е определян като

исторически момент, който ще очертае бъдещата идентичност на страната и нейното място в света.

И все пак, за много хора изборът остава сложен и объркващ и начинът, по който е ще гласуват може да бъде определен инстинктивно или на базата на чувства, пише Би Би Си* (BBC).

Лагерът на поддържниците на напускането обещава възвръщане на контрола върху границите и демокрацията.

Лагерът за оставане казва, че оставането в ЕС и на единния пазар е очевидно в интерес на британската икономика.

Много хора взеха учатие във "верига от целувки", за да изразят подкрепата си за кампанията в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС. Целувките започнаха от Рим и стигнаха до Париж, Берлин и Лондон (вижте веригите във видеото горе).

Но има още много неща, които остават неизвестни, включително и отговорът на въпроса какво ще последва, ако евентуално британците гласуват за излизане от ЕС.

Непосредствено след гласуване за Брекзит, първо ще трябва да бъдат решени някои политически битки.

Дали премиерът ще остане на поста си, след като е загубил референдум?

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън Източник: ЕПА/БГНЕС

Освен това в първите дни след вота усилията ще бъдат насочени към уреждане на нервните финансови пазари.

В деня след вота законово нищо няма да се промени, но правителството и който отговаря за преговорите, ще трябва да реши каква стратегия да бъде приета. Правният процес за напускане на ЕС е посочен в чл. 50 от лисабонския договор.

Дейвид Камерън или който и да е премиер ще трябва да уведоми ЕС за намерението на Великобритания да напусне Съюза. След като искането бъде регистрирано, часовникът започва да тиктака; преговорите трябва да приключат до две години.

По време на преговорния период, който при определени обстоятелства може да бъде и четири години, Великобритания остава в ЕС и законодателството на ЕС остава в сила.

Освен това при евентуално гласуване за излизане от ЕС Великобритания ще трябва да се предоговаря за голяма част от търговията си по света.

Също така не е ясно как другите европейски лидери ще реагират на това. Големият им страх е, че ако Великобритания излезе от ЕС и други страни ще последват примера ѝ. Ето защо те биха били склонни да накарат Великобритания да се поизпоти.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер заяви: „С дезертьоите няма да се отнасяме любезно“.

Както казва бившият кмет на Лондон Борис Джонсън: „Излизането е излизане – излизайте и след това преговаряйте серия от търговски режими по целия свят“. Как ще изглежда „излизането“? Никой не знае.

„Какво ще се случи след това?“ е само един от сложните въпроси, с които избирателите се борят, на фона на шумните кампании преди референдума.

*със съкращения