Още по темата

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще призове членките на ЕС на срещата на високо равнище в Братислава да изпратят в България граничари и техника, за да защитят границата й с Турция от мигрантския поток, съобщиха източници от ЕС.

Лидерите на 27-те държави членки на ЕС се събират в словашката столица в края на идната седмица да обсъдят плановете за укрепване на сигурността и мерките за отбрана след Брекзит.

За това българският премиер Бойко Борисов е призовавал многократно Брюксел - той е настоял пред Меркел България да получи съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.

Очаква се по време на визитата си в Естония Туск да заяви, че ще призове 27-те лидери да изпратят конкретна, оперативна подкрепа на България, под формата на гранични полицаи и оборудване, за да защити границата си с Турция. 

2016 г. може да е рекордна за бежанците в България

Бъчварова: Възможно е рязко нахлуване на мигранти 

Очаква се по време на визитата си в Естония Туск да заяви, че ще призове 27-те лидери да изпратят конкретна, оперативна подкрепа на България, под формата на гранични полицаи и оборудване, за да защити границата си с Турция. 

Междувременно стана ясно, че 

13 005 мигранти са влезли на територията на България

от началото на 2016 година. Това се посочва в седмичната статистическа справка на МВР, предаде БГНЕС.

11 081 са влезлите у нас мигранти за цялата 2014 година.

Само за периода 02-08 септември у нас са проникнали нови 664 мигранти. 36 чужди граждани са били изведени от страната през последната седмица, става ясно още от справката.

Унгарски полицаи пазят границата ни с термокамери

Унгария прави референдум за мигрантите наесен

Чехия ще ни помогне да спрем бежанците

България може да приеме още точно 779 мигранти, за които ще се намери място за настаняване в центровете на Държавна агенция за бежанците. Към момента капацитетът на бежанските центрове е запълнен на 85%. Това означава, че най-късно към 20 септември, властите у нас трябва да търсят варианти за изграждането на палаткови лагери или за откриването на временни или нови мигрантски центрове.

Ситуацията в центровете на Дирекция “Миграция” на МВР към момента е повече от извънредна.

При капацитет от 940 мигранти, в тях в момента се намират 1631 лица или запълването е на 174%.

На външни адреси, за своя сметка, през миналата седмица са се водили 395 чужди граждани.

Продължава тенденцията у нас да влизат все повече афганистански граждани, които вече са над 50% от мигрантите.

Общо 69 271 лица са поискали статут на бежанци в България от 1993 година насам. Над една-четвърт от тях са се озовали на българска територия през 2015 г. 19 737 от бежанците са граждани на Афганистан, 18 665 имат сирийско гражданство, 15 931 са от Ирак.