След спешна среща за бежанския лагер в Харманли, на която присъства и главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, беше решено близо половината от лагера да бъде обособен в център от затворен тип, информира NOVA.

Това означава, че мигрантите, настанени в затворената част,

няма да могат да напуска лагера без разрешение.

Там ще бъдат настанени предимно кандидат бежанци, които са имали някакви прояви, с които са нарушавали обществения ред.

„Нарушение има тогава, когато се внася алкохол, когато лицата самоволно се отлъчват, тогава, когато те са заловени на територията на граничната бразда. Т.е. всичко това са законови нарушения, които дават основание лицата да бъдат настанени в помещения от затворен тип“, каза директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Около 1300 души ще бъдат настанени в затворената част

на лагера в Харманли. Промяната трябва да се случи в срок от около месец. Решението е на Държавната агенция за бежанците, МВР и местната власт, които  днес проведоха срещата.

Предстои за този един месец да се извършат различни строителни и монтажни работи, за да може лагерът да бъде ограден. Служители на МВР ще обезпечават охраната на неговите обитатели.

В края на миналия месец около 800 мигранти участваха в масово сбиване. По първоначална информация в мелето са участвали афганистанци и иракчани, които получили подкрепление от сирийци.

На мястото пристигнали 50 униформени, които били атакувани с камъни от имигрантите. Счупено е предното стъкло на полицейски автомобил. Преди сбиването бежанците се били събрали в едно от помещенията, в което пиели алкохол и се веселили, но купонът прераснал в побой след скандал заради фалшиво пеене.

Инцидентът увеличи напрежението сред местните жители и предизвика поредица от протести, в които те настояха за по-засилен контрол на живущите в лагера.