Хи икал, открит в червеното месо, помага да се обясни защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон вреди на сърцето, твърдят американски учени.
Изследване, публикувано в списание "Нейчър медисин" показва, че карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разпада от бактерии в червата.
Това предизвиква серия от събития, които довеждат до по-високи нива на холестерола и увеличен риск от сърдечни болести.
Диетолозите предупреждават, че може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин, предаде Би Би Си.
Съществуват множество изследвания, които предполагат, че
честото консумиране на червено месо може да бъде вредно за здравето.
Във Великобритания правителството препоръчва да се консумира не повече от 70 грама червено или обработено месо на ден, което е еквивалент на два резена бекон.
Смята се, че наситените мазнини и консервантите допринасят за сърдечни проблеми.
Въпреки това учените смятат, че те не са единствената причина червеното месо да вреди на сърцето.
Откриха защо точно червеното месо е вредно за сърцето
Препоръчително е да се консумира не повече от 70 грама червено или обработено месо на ден, което е еквивалент на два резена бекон
8 април 2013, 18:15
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!