Още по темата

Компанията SpaceX изпълни 15-годишна мечта на нейния основател Илон Мъск. Тя успешно приземи за втори път вече използвана космическа ракета.

"Това е невероятен ден за космическата индустрия", коментира Мъск малко след края на мисията. SpaceX изстреля ракетата Falcon 9, която вече веднъж беше използвана миналата година, за да изведе в космоса капсула Dragon, с която да се доставят провизии за Международната космическа станция.

Компания на Мъск ще прави изкуствен интелект за мозъка

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Сега основният корпус на същата ракета беше използван и за извеждане на сателит в орбита. Малко след това ракетата се върна сама и "кацна право в десетката" на плаваща площадка в Атлантическия океан, обяви Мъск. "Това ще бъде огромна революция за космическите полети. Минаха 15 години докато стигнем до тук. Нямам думи", допълни Мъск, който беше нетипично емоционален.

Успехът за SpaceX е доста голям. Около 80% от стойността на едно изстрелване на космическа ракета е именно в основния корпус, т.нар. Stage 1. Досега този корпус се разрушаваше. Възможността той да се запазва и използва за нови полети ще доведе до значителни спестявания на средства.

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

SpaceX ще разходи космически туристи около Луната

Това ще направи изстрелването на космически ракети по-евтино и следователно достъпно за повече компании и научни проекти. В момента цената за едно изстрелване на Falcon 9 е 62 млн. долара, като повторното използване на ракети ще я намали с 18 млн. долара.

Това е първият път в историята, когато част от комерсиална космическа ракета е използвана успешно в две мисии и има възможност да бъде използвана и в трета. Това е и голямото доказателство, че планът на Мъск не само работи, но е приложим в практиката.

Друг успех за SpaceX е, че компанията за пръв път успя да си върне и носа на ракетата. Това е щит, който предпазва капсулата и товара и подобрява аеродинамиката. Мъск обяви, че това е "черешката на тортата" и носът също ще може да бъде използван повторно. Колкото повече части се използват отново, толкова по-ниска ще е цената на следващото изстрелване.