Още по темата

Интернет е много повече от това, което виждаме. Има една голяма зона, известна като "дълбок интернет", която на практика представлява гигантски черен пазар за абсолютно всякакви стоки и услуги, включително престъпни.

Достъпът до този "таен" интернет може да се осъществи през браузъри като Tor, но не и чрез обикновените интернет браузъри, които масовият потребител използва. В "дълбокия интернет" има и много сайтове с информация, бази данни и какво ли още не. Невъзможно е да се изчисли колко голям е "дълбокият интернет", но се смята, че е между 400 и 500 пъти по-голям от нормалния интернет, който използваме.

Компютърни трикове за фенове на технологиите

Като толкова огромна платформа, в него има множество интересни истории. Онлайн обществото Reddit има отворена дискусия, в която хората споделят своите преживявания. Ето някои от по-интересните.

Една от популярните дейности в тази част на глобалната мрежа е продажбата на дрога. Но как тя пристига до получателите си? Интернет дилърите се оказват доста изобретателни. Те често изпращат на пръв поглед обикновени рекламни брошури, но се оказва, че наркотикът е внимателно скрит между слоевете на хартията. Потребител разказва и за история и за наркотик скрит в детска играчка с бонбони. Тъй като количествата са много малки, обикновено те не се засичат от проверките.

Фалшива версия на Super Mario Run мами потребителите

Разбира се, тъй като почти всичко, дори плащанията чрез криптовалути, е анонимно, често има и много измами. Друг потребител разказва за случай, когато е поръчал "определена субстанция", но вместо това се оказал измамен с 200 долара. "Пуснах съобщение във въпросния сайт, за да предупредя останалите потребители да внимават с този търговец. След няколко дни получих съобщение от друг търговец, който ми каза, че е измамил въпросния човек със 700 долара и ми изпрати 200 долара от тях", пише анонимният потребител.

В онлайн магазините на "дълбокия интернет" може да се намери какво ли не. Сред очевидните измами са "хапчета за реализиране на желания". Срещу 100 долара потребителят получава хапче, което уж е направено с натурални вещества и при изпиването му помага за сбъдване на желания.

Покемони вкараха играчи в истински минни полета

Предлагат се и някои доста необикновени неща. Например комплект за вазектомия в домашни условия. Има и незаконни стоки като рог от носорог и дори поръчка на наемен убиец срещу 20 000 долара. Предлагат се и множество услуги за фалшиви паспорти и документи. Някои сайтове дори предлагат срещу десетина хиляди долара да създадат изцяло нова идентичност.

Разбира се, трябва да се направи и важно уточнение. Полицията и разузнавателните агенции по света са много наясно с всичко това. Те постоянно разкриват и закриват подобни онлайн магазини и издирват въпросните търговци. Освен това често се представят за търговци. Самата мрежа на Tor макар и да прави проследяването трудно, не го прави невъзможно.

Детективи разкриват измами чрез социалните мрежи

Все пак това не означава, че в "дълбокия интернет" има само криминални дейности. Всъщност има и много съвсем законни услуги. Например германска пекарна, която продава гевреци. Има и множество най-различни форуми. Някои от тях имат странни теми, например записи на гласовото оповестяване на станциите в различните метра по света. Други пък предлагат загадки за решаване при това с улики, които се поставят на места в реалния свят.

Има и още много други сайтове, които обаче остават неизвестни. В мрежата на Tor няма търсачка като Google, която да открива сайтове. Има само директории с връзки към сайтовете, за които вече се знае. Основната цел на Tor обаче остава скриване на сайтовете и достъп до тях само от хора, които знаят за тях и имат необходимите пароли.