Още по темата

Батериите остават слабото място на повечето смартфони и мобилни устройства. Причината за техния кратък живот след едно зареждане обаче не е само в самите тях, но и в софтуера. Често той не е достатъчно добре оптимизиран и прахосва енергия. Решаването на този проблем е сред основните цели на новия Android O, който Google пусна до създателите на приложения, съобщава онлайн изданието The Verge.

Android O е най-новата версия на мобилната платформа. Тя трябва да е готова през есента на тази година. Google пуска първата ѝ работна версия още сега, за да могат производителите на устройства и създателите на приложения да се запознаят с нея и да могат да се подготвят за нея.

ЕС даде 1 месец на социалните мрежи да спрат измамите

Android O най-вероятно няма да има големи промени в интерфейса си. Вместо това повечето усилия са насочени "под капака", където има много неща за подобряване.Най-важното то тях според Google е консумацията на енергия. Ще има нова система, която ще ограничава действията на приложенията, когато те са включени, но не се използват от потребителя. Системата автоматично ще преценява кои функции да спре, например използването на GPS от дадено приложение и др.

Android изпреварва Windows за най-популярна платформа

Основното предизвикателство в случая ще бъде как да се постигне баланс така, че приложението да е функционално, но и да харчи по-малко енергия. Google все още работи по функция, но казва, че промените са "значителни" и ще се наложи известно преработване на приложенията. Компанията е публикувала и необходимата документация, която да помогне на програмистите.

За сега Google не дава конкретни данни с колко новата система ще увеличи живота на батерията. Разбира се, това ще зависи много от устройството и използваните приложения.

Това няма да е единствената новост в Android O. Ще има режим Picture-in-picture за телефони, което ще позволява отделянето на видео в самостоятелен прозорец над приложенията. Ще има и адаптивни иконки, които ще съобразяват дизайна и цветовете си автоматично с настройките на потребителя. Планирани са подобрения и при клавиатурата и др.

Android не вреди на конкуренцията, смята Google

Очаква се Google да представи Android O официално по време на годишната си конференция Google I/O пре май т.г. Тогава се очаква да е готова и бета версията на Android O, която ще може да се пробва от всеки желаещ и вероятно ще покаже още нововъведения.