Още по темата

Около 70% от повърхността на Земята е покрита с вода, но океаните все още остават загадка за учените.

Знаем повече за Луната, отколкото за дълбините на океана.

В действителност 12 човека са стъпвали на Луната, но само трима са достигали до Марианската падина - най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора.

Вижте още любопитни факти за непознатите океани.

1. Тайнственият живот в дълбините на океаните

Около 2/3 от всички морски животни в света остават неидентифицирани. Постоянно се откриват нови видове, които пораждат въпроси за морския живот. Тази година американският колеж "Съни" предостави списък с 10 нови вида, сред които червен вид морски дракон, който остава неразкрит, въпреки че тези животни обитават плитките води на западния бряг на Австралия. Сред други скорошни открития са най-грозната риба в света и акулата "нинджа".

Източник: Getty Images/Guliver

2. Около 70% от кислорода, който дишаме е произведен от океаните.

3. Дълбините на океана могат да бъдат описани като мега музей на планетата. Има повече артефакти и останки от историята в океана, отколкото във всички музеи, взети заедно. Според учените океанът пази много тайни за човешката история и произходът на планетата.

4. Човечеството знае само за 5% от световните океани, има още много, които чакат да бъдат открити.

5. Океаните са истинска съкровищница.

Освен мистериозни видове морски животни, в дълбините се крие истинско съкровище. Според Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НОАА) ако от океаните се извлече цялото количество злато, което има на дъното им, всеки човек на земята може да има по 4 кг. от благородния метал.

6. В океаните се крият езера и реки.

Когато морската вода се просмуква през дебелите слоеве сол, солта се разтваря и образува вдлъбнатини по морското дъно. От НОАА обясняват още, че разтворената сол прави водата в тази част по-плътна и тя се утаява във вдлъбнатините. По този начин на дъното на океана се образуват познатите ни форми на реки и езера.