Още по темата

Никой не може да устои на едно бебе, а сега учените разкриха защо това е така, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Казват, че комбинацията от големи очи, пълнички бузки и малко кръгло носле, заедно със заразяващия смях, мека кожа и завладяващ аромат на бебетата не са никаква случайност.

Всъщност те са еволюирали,

за да провокират нашето поведение за „отдаване на грижи“

и се харесват на всичките ни сетива.

„Бебетата ни привличат чрез всичките ни сетива, което помага да направи факта, че изглеждат „сладки“ една от най-основните сили, оформящи нашето поведение“, казва Мортен Крингълбач от университета „Оксфорд“, който е ръководител на изследването.

Всички характеристики допринасят за това едно бебе да ни изглежда „сладко“ и да провокират у нас отдаване на грижи което е от съществено значение, тъй като бебетата се нуждаят от нашето постоянно внимание, за да оцелеят и да се развиват.

Проучването, което е публикувано в списание „Тенденции в когнитивните науки“, разкрива, че

„сладко“ бебе привлича и жените, и мъжете, дори тези, които нямат деца.

„Това може би е един фундаментален отговор, който присъства във всеки, независимо от пола му и от това дали има деца и в момента правим първото дългосрочно проучване на това какво се случва в мозъка ни, когато станем родители“, казва  Крингълбач.

От еволюционна гледна точка привлекателността на бебетата е много мощен защитен механизъм, който гарантира оцеляването на иначе напълно зависими деца.

Професор Крингълбач заявява: „Това е първото по рода си доказателство, която показва, че привлекателността помага на бебетата да оцелеят, предизвиквайки родителски грижи, които не могат да бъдат принизени до прости, инстинктивни действия“.

Още новини за бебета:

Това ли е най-сърдитото бебе в света? (видео)

Това са Боби и Райли - близнаците с различен цвят на кожата

Пет причини да имате деца