Още по темата

Умни тропически риби могат да разпознават човешки лица, въпреки че мозъкът им отстъпва на този на считани за по-умни от тях животни, съобщава сп. "Сайънтифик рипорт".

Неподозираната способност да се улавят разлики в човешки лица е била демонстрирана по време на експерименти с риба стрелец. Тропическите риби с дължина от 5 до 10 см повалят насекоми и дребни животинки, като изстрелват водни капчици с уста.

Вместо да се целят в насекоми, рибите били научени да стрелят по изображения на човешки лица на компютърен монитор, поставен извън аквариума им.

Вижте още кои са най-умните животни в света във видеото горе.

Отначало, за да получат храна, рибите трябвало да стрелят само по едното от двете, показвани им лица. После им показвали 44 лица, сред които

рибите успели да познаят кое е било тяхната мишена.

Рибите стрелци се ориентирали правилно дори когато изображенията били черно-бели или твърде стандартни.

Кейт Нюпорт от катедрата по зоология на университета в Оксфорд, която е автор на проучването, посочва, че разпознаването на лица е трудна задача и досега се е смятало, че това могат да правят само примати, чиито мозък е по-голям и по-сложен.

Рибите стрелци не разполагат с неокортекс

частта от мозъка, която се е развила най-късно в еволюционния процес. При човека неокортексът управлява сетивното възприятие и езика.

Птиците, за които наскоро беше установено, че имат неокортекс, също различават човешки лица.

Въпреки че са по-опростено устроени, рибите демонстрират, че дори и не толкова усложнен мозък може да се справя със сложни задачи.