Още по темата

Около 150 хил. пингвина са загинали, след като масивен айсберг падна близо до колонията им в Антарктида, принуждавайки ги да направят дълъг преход, за да намерят храна, разкри проучване.

Айсбергът B09B паднал в Комонуелт Бей в Източна Антарктида през декември 2010 г.

Популацията от пингвини адели в залива Кейп Денисън е преброена до 160 хил. екземпляра през февруари 2011 г., но през декември 2013 г. са се стопили до само 10 хил. екземпляра.

Падането на айсберга означава, че пингвините е трябвало да вървят повече от 60 км, за да намерят храна, което възпрепятства опитите им за размножаване, пишат изследователите за списание "Antarctic Science".

"Популацията от Кейп Денисън може да изчезне до 20 години, освен ако айсберга B09B не бъде преместен", пишат учените.

Източник: Thinkstock/Guliver

По време на преброяването през 2013 г. изследователите казват:

"стотици изоставени яйца бяха забелязани, а земята беше осеяна със замръзналите трупове на пилетата от предишния сезон".

"Пингвините, които видяхме в Кейп Денисън бяха невероятно апатични, летаргични, почти не ни забелязваха. Тези, които бяха оцелели беше ясно, че се мъчат. Те почти не могат да оцелеят, камо ли да излюпят следващо поколение. Видяхме много мъртви птици на земята ... беше ужасно", разказва изследователите.

За разлика от тях, пингвините, които живеят на източния ръб на залива, само на 8 км от там, процъфтяват.

През лятото на миналата година група млади пингвини объркаха пътя за миграция и се озоваха в гореща Бразилия. Припомнете си във видеото какво се случи с тях: