Токсин, който сее смърт сред рибите, може да предотврати разпространение на рак сред хората, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени смятат, че токсинът от патоген, който предизвиква заболявания у сладководните и морските риби, може да бъде използван за лечение на рак поради способността си да блокира клетъчно делене у ембриони на риби.

Учени от университета на Фрайбург в Германия идентифицирали токсина, ползван от патогена Yersinia ruckeri, за да причини бактериални инфекции у риби от семейство пъстървови, като сьомгата и пъстървата. Той е от същия вид патогени, които са в основата на заразяване на хора с бубонна чума.

Въпросните бактериални инфекции носят на рибната индустрия загуби на стойност милиони долари годишно. Токсинът дезактивира протеина RhoA, който контролира редица клетъчни процеси у човека и рибите. Сред този процеси са изграждане и унищожаване на актинови филаменти (нишки), които са нужни за клетъчното делене и разпространението на туморни клетки в организма.

В рамките на изследването токсин Afp18 бил инжектиран у ембриони на риби зебра. Токсинът станал причина актинови филаменти у ембрионите да бъдат доведени до колапс и в резултат било предотвратено клетъчно делене.

Токсинът накарал актинови филаменти да колабират, като свързал N-ацетилглюкозамин с аминокиселината тирозин в протеина RhoA. Според учените това е необичайна реакция в природата.

Те са на мнение, че токсинът има потенциала да води борба с рака заради въздействието си върху протеините RhoA, които са замесени в разпространението на болестта и в появата на метастази.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.