Още по темата

Американски учени за пръв път са успели да свържат мозъците на няколко маймуни в жив компютър, който е способен да изпълнява задачи и да решава проблеми.

Ако по същия начин могат да бъдат обединени усилията на мозъците на няколко души, представителите на Homo sapiens ще могат най-малкото да предават абстрактни мисли на разстояние без помощта на думи,

съобщи сп."Ню сайънтист". Подробности за разработката са публикувани в сп. Scientific Reports.

Неврофизиолози от прочутата лаборатория на Мигел Николелис в университета Дюк са работили със стандартни интерфейсове мозък-компютър – с устройства, които позволяват на животните и на човека да управляват движението на протези със силата на мисълта (благодарение на електроди, фиксиращи сигналите на мозъка).

Николелис и неговите колеги са свързали мозъка на три маймуни към компютър, на екрана на който в реално време се отразяват движенията на роботизирана ръка.

Синхронизирайки мислите си, маймуните са успели да накарат ръката да стигне до целта и са получили за това награда (сок). След това учените са усложнили задачата. Всяко животно е можело да управлява движението на манипулатора само в едно измерение. Въпреки това маймуните са постигнали взаимодействие.

"Те решиха поставената им задача, създавайки супермозък от три органа. Тази структура ние нарекохме brainet (мозъконет)" – заявява Николелис.

След това неврофизиолозите са започнали да свързват мозъците не само с компютър, но и един с друг.

В участъци от кората на главния мозък на мишки, отговарящи за контрола над движението, са били имплантирани две двойки електроди – за невростимуация и за записване на активността на мозъка. После учените са започнали да изпращат електрически импулси и да възнаграждават животните за успешната синхронизация на дейността на мозъка. След 10 сеанса мишките са успели да го правят през 61% от времето.

Синхронната работа на мозъка може да се превърне в основа на компютър, смята Николелис. За да се синхронизират, мозъците обменят сигнали, както е при паралелната обработка на данните в изчислителните схеми.

Ако по подобен начин могат да бъдат обединени мозъците на няколко души, съществува шансът те да започнат да обменят помежду си мисли, без помощта на език.

"На математиците например не винаги им е лесно да разказват за много сложни и абстрактни обекти. Мозъконетът би могъл да се използва при колективното решаване на проблеми", отбелязва неврофизиологът Андреа Стоко.

Такава система ще намери приложение и в хирургията, където членовете на екипа хирурзи може да концентрира мислените си усилия върху различни аспекти на операцията.

Но дотогава има още време. На този етап Николелис се поставя за решаване по-проста задача. Той разработва екзоскелет за парализирани.