Още по темата

Бебетата пчели идват на този свят естествено ваксинирани, твърди ново проучване, което установило, че пчелите-майки ваксинират всичките си малки, пише „Дискавъри”.

Учените са открили как пчелите майки извършват този подви ги планират да го възпроизведат в бъдеще, с надеждата да стимулират имунитета на пчелите.

„Процесът, чрез който пчелите прехвърлят имунитет на бебетата си беше голяма мистерия до този момент”, заяви съавторът на изследването Гро Амдам от университета в Аризона, САЩ.

„Ние открихме, че това е нещо толкова просто, колкото и храненето. Нашето удивително откритие стана възможно след 15 години фундаментални изследвания. Това е пример как дългосрочни инвестиции в основни изследвания се отплащат”, добавя той.

Съавторът на проучването Далиал Фрейтак от университета в Хелзинки, Финландия пък споделя: „Работя върху имунната система на пчелите от началото на докторантурата ми. Сега, 10 години по-късно, аз се чувствам така, сякаш съм намерил важна част от пъзела”.

Учените обясняват, че в една пчелна колония, кралицата рядко напуска кошера, така че пчелите работнички трябва да носят храна и за нея.

Пчелите работнички събират прашец и нектар, но в същото време събират също и патогени от околната среда. Целият микс, включително бактериите, се използва в кошера, за да се създаде пчелно млечице, което пчелата майка поглъща.

Веднъж консумирани, бактериите се усвояват в стомаха ѝ и се складират в „мазното тяло” на пчелата майка, което е орган, подобен на черния дроб. Части от бактериите след това се свързват с протеин, наречен вителогенин (vitellogenin), след което чрез кръвта се пренасят към развиващите се яйца. Това е причината бебетата пчели да се появяват на света ваксинирани.

Простата брилянтност на процеса се крие в това, че пчелите са специално защитени от болести, които се намират в тяхната околна среда.

В наши дни обаче пчелите са изправени пред сериозни предизвикателства в резултат на човешки дейности, като например използването на пестициди.

Въоръжени с новите знания за виталогенина, учените работят върху първата по рода си годна за употреба и натурална ваксина за полезни насекоми като пчелите.

„Ние патентоваме начин за получаване на безвредна, естествена ваксина, както и начин да я представим в пчелните кошери като коктейл, който пчелите биха консумирали. Тогава те ще могат да устояват на заболявания”,

казва Фрейтак.

Тъй като всички видове, които снасят яйца имат виталогенин в телата си, тази техника за ваксинация може да се прилага и при риби, птици, влечуги и земноводни.

„Тъй като този процес на ваксинация се среща в природата и е естествен, ще бъде евтин и в крайна сметка лесен за прилагане. Той има потенциал както да подобри, така и да подсигури производството на храни за хората”, добави Амдам.