Още по темата

Компания, която се занимава с пречистване на вода, показа своето решение за справяне с постоянната суша в южната част на Калифорния.

Тяхната идея е жителите там да използват за пиене и за други битови нужди пречистени отпадъчни води, или казано по друг начин – преработена мръсна вода от тоалетните, миялните машини и мивките.

Компанията West Basin съзнава, че подобно предложение не е (буквално) по вкуса на всеки.

Истина е обаче, че политиците в Южна Калифорния все повече възприемат технологията като реална възможност за трайно решение на проблема с недостига на вода.

Решението "от тоалетната до чешмата"

Зам.-генералният директор на компанията напомня, цитиран от "Раша рудей", че независимо дали се внася питейна вода или не, винаги ще остава вода за пречистване.

Планът е отходните течности да се събират от тоалетните, пералните и мивките в домовете, като след това се подлагат на микрофилтриране. 

Следващата стъпка е така пречистената вода да се подложи на т.нар. процес на обратна осмоза, където отново се изчиства от вируси, разтворени материали и други органични съединения.

Финалната фаза включва добавянето на водороден пероксид (перхидрол) във водата, преди тя да бъде подложена на високоинтензивна UV светлина.

Предлаганият процес използва същата технология като на Международната космическа станция, където урината на екипажа се рециклира, за да се получи вода за кафето на астронавтите.