Още по темата

Следродилната депресия си е спечелила прозвището „хормон на прегръдката“. Сега обаче нови изследвания показват, че по-високите нива на окситоцин (хормона на любовта) по време на бременност могат да доведат до следродилна депресия.

Резулатите изненадват изследователите, които мислели, че е обратното – жените с по-ниски нива на окситоцин са изложени на най-голям риск от следродилна депресия.

Въпреки че изследването е сравнително малко, изследователите се надяват, че то ще помогне на учените да разработят кръвен тест, който може да покаже дали дадена жена е има по-големи шансове да развие следродилна депресия,

пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Учените изследвали 66 здрави бременни жени, които не страдали от депресия. Те измерили нивата им на окситоцин в третия триместър на бременността и след това симптомите им на депресия шест седмици след раждането.

Сред 13 жени, които имали анамнеза на депресия преди бременността, колкото по-високи били нивата им на окситоцин по време на бременността, толкова повече симптоми на следродилна депресия имали.

Тези симптоми включват събуждане рано сутрин и невъзможност за повторно заспиване, по-голяма тревожност, болки, често главоболие.

Други симптоми са промени в поведението като чувство на умора или тежест, промени в апетита и общо чувство за тъга.

Много майки със следродилна депресия се чувстват така сякаш са се провалили, тъй като смятат, че би трябвало да са щастливи, споделя ръководителят на изследването д-р Суейна Маси.

„Това означава, че е много малко вероятно тези жени да потърсят или да приемат помощ. Ако можем по време на бременността да определим, кои жени биха получили следродилна депресия, бихме могли да започнем превантивно лечение“, казва още д-р Маси.

Учените признават, че е нужна още много работа преди да може да се предсказва следродилната депресия с обикновен кръвен тест, но те са обнадеждени, че първата крачка вече е направена.