Още по темата

Бомбардирана от комети, астероиди и многобройните им отломки, лунната повърхност се подлага на нещо като пластична операция на всеки 81 хил. години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Те разкриват, че новите кратери, формирани в резултат на тези чести сблъсъци, са повече, отколкото се смяташе досега.

Кървавата супер Луна над света - СНИМКИ

Като изследвали снимки на НАСА, учени открили също хиляди едва доловими промени в повърхността на естествения спътник на Земята.

"Учените ги тълкуваха като белези от вторични сблъсъци, които преобърнали няколкосантиметров слой прах върху лунната повърхност, без да се образуват кратери", поясни експертът Андрю Мичинсън.

Според учените лунният реголит се е преобърнал напълно за около 81 хил. години, т.е. 100 пъти по-бързо, отколкото се предполагаше.

Луната продължава да е белязана от кратери, защото изключително тънката ѝ атмосфера не може да попречи на малките метеорити да стигнат до повърхността ѝ.

Явлението "синя Луна" - СНИМКИ

Земята е защитена от плътна атмосфера, която успява да спре многобройните отломки.

Източник: Getty Images/Guliver

Екип под ръководството на Емерсън Спейърър от университета на Аризона използвал събрани от космическия апарат "Лунар рикънисънс орбитър" (Lunar Reconnaissance Orbiter) данни, за да изследва формирането на нови лунни кратери. Били сравнени снимки, направени в различни периоди от апарата, който бе изстрелян през 2009 г. Така било установено наличието на 222 нови кратера.

Учените заключили, че около 180 кратера с диаметър най-малко 10 м се формират всяка година на Луната, т.е броят им е с една трета по-голям, отколкото предвиждаха досегашните модели.

Вижте още пет любопитни факта за Луната във видеото горе.