Още по темата

Този математически проблем е познат на не един метр д'отел – разполагате с помещение, пълно с жадни гости, барман и шепа сервитьори. В задачата се пита колко време ще мине, докато всеки гост получи желанието питие? Отговорът е „По-кратко“, ако с обслужването се заемат роботи, съобщава сайтът Gizmag.com

Екип от Масачузетския технологичен институт (МИТ) е направил демонстрация на свои роботизирани барман и сервитьори, която показва, че благодарение на специален алгоритъм и умение за работа в екип, те могат да се справят с предизвикателството по-бързо в сравнение с професионалистите хора. 

В демонстрацията са участвали двурък робот-барман, който работи в екип с двама „сервитьори“ – малки платформи на колелца, разнасящи напитките.  

Специалисти не за пръв път демонстрират бармански и сервитьорски умения на роботи. „Питомците“ на Масачузетския технологичен институт обаче са първите, показали способност да работят в екип. 

Роботите освен това използват усъвършенстван подход към сътрудничеството, подготвяйки се за възможни грешки, като например да изпуснат бутилка или да вземат и поднесат погрешна.