Още по темата

Учени от руския Институт по приложна математика съобщиха, че астероид ще прелети над Земята през март. Астероидът е с размерите на челябинския метеорит и ще прелети на безопасно разстояние. Докато астероидът е небесно тяло на орбита около Слънцето, миниатюрна планета, метеоритът е небесно тяло, паднало на Земята.

Астероидът ще премине на около 500 000 километра от планетата ни, но точната му орбита не е ясна. Тя ще може да се определи ден или два преди приближаването със Земята.

Метеоритът, който се разби в руския град Челябинск, е бил с размери 19 м в диаметър и е носел енергията на десетки бомби като тази, хвърлена в Хирошима.

При навлизането си в земната атмосфера астероидът е тежал 12 000 тона, което се изразява в енергия, еквивалентна на 500 000 тона тротилов еквивалент, съобщава научното списание "Нейчър". Това е равносилно на между 27 и 41 пъти по-голяма експлозивна мощ от тази на първата атомна бомба. "Астероидът се разби на малки парченца на надморска височина между 45 и 30 км, което предотврати по-сериозни щети на земята. Общата маса на оцелелите фрагменти, по-големи от 100 грама, беше по-малка от очакваното", пишат авторите на изследването.

Около 1200 души пострадаха от взривната вълна, която отнесе прозорци и повреди сгради в пет руски области.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Учените в Чехия и Канада анализирали видео и аудиозапис и открити фрагменти от метеорита, който падна на 15 февруари 2013 г. на територията на Русия. Те смятат, че той вероятно някога е бил част от същото огромно небесно тяло като 2-километровия астероид 86039, забелязан за първи път през 1999 г., който редовно се приближава до орбитата на Земята.

Както и челябинският метеорит, астероидът идва към нас от Слънцето, но условията за видимост са много по-добри от челябинския обект.

Обектът 2013 TX68 ще се окаже на най-близката дистанция до нашата планета на 5 март. От НАСА съобщиха, че диаметърът на този астероид е с 10 метра по-голям от челябинския метеорит.

При навлизането в атмосферата на Земята това небесно тяло ще предизвика 2 пъти по-силен взрив от челябинския си "двойник".

 А през януари т.г. учени откриха парчета от метеорит на Антарктида.