Още по темата

Американските военноморски сили разработват наножици от микроби с идеята да създадат ново поколение компютри. Проектът се реализира от звеното за проучвания, науки и технологии на военните, като той си партнира и с Университета на Масачузетс.

Учените използват микробите Geobacter, които са едни от най-разпространените на Земята. Те са известни със своята устойчивост и могат да живеят в условия, където повечето биологични видове не биха могли да оцелеят.

Учените са модифицирали генетично микробите, като са заменили някои от техните аминокиселини с триптофан. Това също е аминокиселина, но с много по-добри електропроводими качества. Тези микроби имат способността да прехвърлят електрони от клетката на близки до тях железни минерали. Когато достатъчен брой от Geobacter се наредят една до друга, се получава наножица, която може да се използва за пренос на електрически импулси.

Руснаци управляват дрон с мисъл

Модифицираните от учените Geobacter вече са достатъчно ефикасни колкото са въглеродните нанотуби. Бактериите обаче нямат проблемите на нанотубите и не са толкова трудни и скъпи за масово производство.

Специалистите дори смятат, че могат да развият технологията още повече и тя да стане реална алтернатива на използването на мед за проводник, особено за наноелектроника. Освен това Geobacter може да съжителства и с други биопроекти на военните. Един от тях е микроби, които могат да произвеждат бутанол, който да бъде гориво за отдалечени военни постове, отбелязва онлайн изданието Defense One.

Ръководителят на проекта Дейвид Лавли коментира, че използването на Geobacter за наножици може да има и други предимства. Например самата жица да бъде и сензор и да открива наличие на различни химикали без да излага на риск хора.

Предстои още много работа по усъвършенстването на технологията. Екипът обаче е уверен, че нанотехнологиите вече са въпрос на време, а не на възможност.