Още по темата

В следващите редове нямаме никакво намерение да говорим за влиянието на таблета върху здравето, комуникативните и социалните способности на детето. Идеята ни е да вникнем във функциите, които съвременните технологиите предлагат на по-младите.

Преди да обърнем внимание на техническите характеристики на таблетите, да очертаем с какво един таблет може да бъде от полза за детето.

Първо, органайзер. Таблетите представляват идеална платформа за водене на бележки и използване на различни приложения и програми. Тук децата могат да си записват домашните задачи, да използват електронни учебници, да изпращат на учителите работи за проверка.

Също така за общуване в интернет. Няма кой знае какво за обяснение, само че трябва да използвате функциите за родителски контрол.

Таблетът е отлично средство за гледане на филми. Тази функция е достъпна за децата от най-ранна възраст.

Става и за играене на игри. В специализираните магазини за игри на таблета могат да бъдат намерени както просто развлекателни игри, така и развиващи и стимулиращи мисловните процеси и креативността.

Отличен е за четене. Разбира се, че таблетът е добра възможност да развиете интереса на детето към четенето. Има специално създадени за целта програми.

Освен това таблетът дава възможност за сърфиране из интернет и търсене на информация.

В наши дни производителите предлагат таблети в голям ценови диапазон. Не са редки промоциите и изгодните оферти. Често обаче когато дойде време за покупка, родителите се объркват кое устройство да предпочетат. Да направим нещо по въпроса.

Децата лесно могат да се подлъжат по красотата на един таблет, но вие недейте да си го позволявате. Потърсете информация за техническите характеристики, тъй като ако те не са на ниво, съвсем скоро децата ви ще запищят за нов таблет.

Важно е да знаете, че по никакъв начин не бива да сте нехайни към качеството на таблета, който смятате да купите за детето си. Дисплеят трябва да е на ниво, процесорът да гарантира поне средна производителност, а вградената памет да е поне 16 GB. Ако предложението, което разглеждате, е с по-малко вградена памет, обърнете внимание дали има предоставен слот за microSD карта. По възможност заложете на модел, който е с Full HD резолюция. Вместо да се залъгвате по преброяване на ядрата на процесора, вземете устройството в ръце и го тествайте. Работи ли плавно?

Софтуерът е много важен. Често в устройствата предварително са вложени редица програми, както и „детски режим”, който позволява да контролирате достъпа на детето до определено съдържание в интернет.

Преди обаче да се впускате в различни размишления каква свобода ще дадете на детето си, купувайки му собствен таблет, обърнете внимание на интересите му. В крайна сметка това, какво ще потърси и прочете, е въпрос на възпитание и среда.

Обикновено на таблета присъстват различни приложения от Гугъл като Gmail, YouTube или пък Google Drive. Дали детето ще ги ползва, зависи от възрастта и потребностите му. Хубаво е обаче да разполагате с Play Store – тук ще откриете изобилие от игри и приложения, част от които преди време Гугъл реши да обособи в семеен раздел.

Не са малко производителите, които отделят специално внимание на таблетите, предназначени за по-младата аудитория. При тях е налице специален дизайн, както и приложения, които със сигурност ще се понравят на децата.

Дали ще изберете стандартен модел, или пък детски таблет, решението е напълно ваше. Както ви споделихме по-рано обаче, важно е да изберете таблет, който е по качества равен на такъв, какъвто би използвал един възрастен човек.

В момента водещи производители на таблети са Apple и Samsung. След тях вървят компании като Microsoft, Asus, Acer, Lenovo, които предлагат и по-ниски цени.

Таблетите на Digma, Ritmix, Prestigo, Texet, Explay, Supra и Wexler се определят като „бюджетни” – предлагат на невисока цена сравнително добър набор от функции.