Още по темата

В духа на последователността продължавам темата за въздействието на смартфоните върху начина ни на мислене, която започнах миналата седмица. Този път насочвам прожекторите към затъпяването. Дали готиният смартфон, в който сте се взрели в последно време, не представлява най-прекият и забавен начин да затъпеете?

За да не бъда крайна в тази констатация ще допусна, че този род затъпяване, за което предупреждават учените днес, е напълно възможно да се прероди в нов начин на мислене, обвързано с употребата на смартфона като „продължение на ума“.

Тазгодишно изследване показва, че хората, които притежават силни когнитивни умения, използват много рядко смартфоните си. Същото е положението и при хората с аналитичен ум – те рядко имат нужда да посягат към подобни устройства, тъй като съумяват сами да разрешават изникналите проблеми.

Смартфоните ни карат мислим все по-малко самостоятелно, гласи един от основните изводи на проучването, направено от канадски учени.

Д-р Гордън Пеникук смята, че пристрастените към смартфона потребители постоянно търсят информация чрез телефона си, като по този начин изразяват „нежеланието си да направят усилие да размишляват по въпроса“.

Освен по-глупави ставаме и по-мързеливи.

За мнозина смартфоните са се превърнали в „продължение на ума им“.

За д-р Натаниел Бар, също участник в проучването, получените резултати говорят за сериозните последици, които потребяването на смартфони може да окаже в дългосрочен план, с напредването на възрастта на потребителя.

Историята показва, че човечеството през годините до ден днешен се вълнува от възможности, които минимизират полагането на усилия за решаването на проблеми. Смартфоните са поредният успех в тази насока.

„Нашето разчитане на смартфоните и други устройства ще продължи да нараства“, категоричен е д-р Бар. По думите му добре е да вникнем във влиянието на този тип устройства възможно най-скоро, тъй като сме на прага на ера, в която няма да имаме понятие за това какво е представлявал животът без тях.

Проучването на изследователите от Канада провокира незабавна реакция в научните среди.

Психологът и учен д-р Джонатан Вай от университета Дюк пише активно на тази тема и има някои възражения по въпроса дали смартфоните ни правят тъпи и мързеливи.

„Смятам, че новите технологии притежават мощния потенциал да засилят интелигентността, която вече имаме. Те могат да разширят кръга ни от умения и способността ни да се справяме с повишаващата се сложност на живота – което, иронично, частично е провокирана от развитието на новите технологии“, казва Вай.

Според психолога смартфоните като всяко нещо имат две остриета – могат да ни вредят, но може и да са ни от полза. Резултатът зависи от умението ни да ги използваме по начин, който да засили способностите ни и да подобри живота ни.

Смартфони под 300 лв.

Днес да си „смарт“ означава да съумяваш да използваш новите технологии така, че да бъдеш по-умен, по-гъвкав и по-бърз.

В защита на тази теза д-р Джонатан Вай се позовава на простичките, но много силни думи на Бил Най. Учен, актьор, телевизионен водещ, комедиант и писател, той е любопитна фигура през годините, която се опитва да образова публиката с обясняване на науката по развлекателен начин. В интервю Бил казва нещо фундаментално:

„Човекът е човек, защото може да съхранява информация извън тялото си“.

Колкото до евентуалните последици от активното използване на новите технологии в ежедневието ни, Вай е на мнение, че технологиите вече са ни променили, а за това какво следва не можем да гадаем.

Но пък можем да се поучим от едно заглавие в медиите, което прави силно впечатление на д-р Джонатан Вай. То гласи:

„Мъжът, който пие по 5 диетични кока-коли на ден с надеждата, че лекарите работят върху лекарство за това, от което предстои да се разболее“.