Още по темата

Водещи компании от американската ИТ индустрия представиха нов план, чрез който ще помагат на бежанците в 20 държави по света. Те се присъединяват към инициативата на общо 51 компании, които ще отделят над 650 млн. долара за целта, съобщава онлайн изданието CNET.

Microsoft, HP, Google и TripAdvisor ще помогнат на над 80 000 децата в бежанските лагери да получат по-добро образование. LinkedIn и други компании пък ще осигурят допълнителни обучения за бежанци, както и стажове. Целта на мащабния план е да се създадат възможности за работни места на над 220 000 мигранти, обяви американският президент Барак Обама.

Други технологични компании в списъка са още Facebook, Airbnb, Autodesk, SAP, Uber, Udemy, Zynga, Twilio и Coursera. Обама определи помощта на компаниите като "забележителен жест на състрадание".

Всяка компания планира и допълнителни собствени инициативи. Google ще даде 1 млн. долара на фондацията на Джордж и Амал Клуни, като парите ще се използват за обучение на деца избягали от Сирия в Ливан.

51 companies including @facebook @twitter @Chobani will provide $650 million to help refugees. U.S. will resettle 110,000 in '17 #UNGA

— Lauren Ashburn (@laurenashburn) September 20, 2016

Microsoft пък планира да осигури интернет достъп в някои бежански центрове и заедно с HP ще проведе обучения в лагери в Ливан и Йордания. Тези обучения ще дават и сертификати, които ще помогнат на бежанците да кандидатстват за работни визи в други държави.