Още по темата

През годините твърдите дискове са се развили доста добре. Ако през 2000-ната година твърд диск с 20GB беше върхът, то днес дискове с 2ТВ (терабайта) дори са твърде малки за някои фенове на технологиите. IBM вече гледа към бъдещето, в което на хората ще са необходими значително по-мощни компютри. Затова компанията е създала първия атомен твърд диск, съобщава онлайн изданието Engadget.

Технологиите, които ще променят света според IBM

Твърдият диск използва атоми холмий, които са наредени върху повърхност от магнезиев оксид. Тя запазва магнитните полюси на атомите въпреки наличието на други магнити в близост до тях. Именно ориентацията на магнитните полюси определя дали един атом има стойност нула или единица. За да променя стойността на атомите, дискът използва миниатюрна игла, която предава електрически импулс към атома и разменя полюсите. Прочитането на данните от диска става чрез измерване на заряда, което преминава през всеки атом.

Изкуствен интелект открива сърдечни заболявания

Всичко това изглежда много сложно, но е и значително по-ефективно дори и от най-добрите технологии за съхранение на данни в момента. Модерен твърд диск използва около 100 000 атома, за да съхрани един бит информация. Атомният диск на IBM се нуждае от само един атом за същото. Това го прави 100 000 пъти по-ефективен.

Изкуствен интелект значително ускорява разработката на лекарства

Според IBM подобен диск с размерите на кредитна карта ще може да събере цялата колекция музика на iTunes, която е около 35 млн. песни. За сега обаче технологията е доста далеч от масовия потребител, тъй като се нуждае от специален микроскоп и вакуумна среда.