Още по темата

Microsoft залага, че следващият голям хит може да са холограмите. По време на изложението CES 2017 в Лас Вегас компанията обяви, че още тази година на пазара ще се появят няколко комплекта очила, които използват нейната технология HoloLens, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Microsoft разработва HoloLens вече повече от година. Всъщност, технологията е смесица от виртуална и добавена реалност, която може да се използва дори за интерактивни игри, които се съобразяват с мебелите и подредбата им в помещението.

Най-добрите устройства за виртуална реалност

В началото на 2016 г. компанията пусна и версия на устройството за разработчици, която струва 3000 долара и трябваше да им помогне да изучат технологията и да започнат да създават приложения и игри за нея. След това новините за HoloLens намаляха, като от време на време Microsoft правеше демонстрации на способностите на разработката.

Зукърбърг показа новите функции на Facebook

Сега обаче компанията е готова да пусне технологията на пазара. Тя вече има сключени партньорства с Dell, Acer, HP, Lenovo и 3Glasses. Всички компании още тази година ще пуснат свои очила, които използват HoloLens. Всяка от тях ще добави и свои елементи към устройствата, ще има и най-различни дизайни. За разлика от първата версия, цените на очилата ще са доста по-ниски и ще започват от $300.

Google представя първите си очила за виртуална реалност

За сега Microsoft не коментира дали ще пусне и своите очила HoloLens на пазара, но това изглежда малко вероятно. Устройствата на другите компании ще използват същия софтуер и ще са напълно съвместими с новите възможности на Windows 10. Очаква се производителите да предлагат голямо разнообразие от различни HoloLens очила с различни спецификации и функции според ценовия клас. Ще ще се нуждаят от връзка с компютър, но според Microsoft дори компютър за около 500 долара ще разполага с необходимата мощност, за да се възползва от технологията.