Още по темата

Авиокомпаниите са започнали да добавят огнеупорни чанти в кабините на самолетите си, съобщава агенция "Асошиейтед прес". Тези чанти ще се използват за случаите, когато мобилно устройство на пътник прегрее или се самозапали. Решението е следствие на проблемите със смартфона Samsung Galaxy Note 7, който беше спрян от производство заради зачестили случаи на самозапалване.

Американските авиокомпании Alaska Airlines и Virgin America вече са оборудвани своите самолети с такива чанти. Delta обяви, че също има такива планове и скоро ще започне да слага такива чанти в самолетите си.

Samsung призова хората повече да не използват Note 7

Чантите са изработени от огнеупорен материал, който може да издържа на температура до 1760 градуса по Целзий, допълва онлайн изданието CNET. Решението е следствие на поне един инцидент с прегрял Note 7 на борда на самолет на авиокомпанията Southwest. Инцидентът се е разминал без последици, но е принудил евакуацията на всички пътници точно преди излитането. Американската Федерална администрация на авиацията дори призова хората да не включват Note 7 на борда на самолетите.

Samsung още не знае защо Note 7 се самозапалва

Тъй като няма гаранция, че литиево-йонните батерии на мобилните устройства никога повече няма да прегряват или да се самозапалват, авиокомпаниите предпочитат да имат по-добри мерки за сигурност. Чантите ще гарантират сигурността на самолета, пътниците и екипажа.

За последните 25 години регулаторът е получил информация за 129 инцидента с прегрели, пушещи или запалени батерии на устройства на борда на самолетите. През 2015 г. са били 15, докато от началото на годината до сега са 23. Именно заради зачестяването на случаите, подобни мерки изглеждат съвсем на място.