Александър Димитров: А1 се развива от телеком към технологично-медийна компания
Александър Димитров, изпълнителен директор на "А1 България"   
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
4

Мтел вече е А1. Това е заглавието, което обикаля навсякъде през последните часове. За мобилния оператор това е повече от смяна на името. Компанията се насочва към още повече услуги, отвъд класическите дейности на телеком. Изпълнителният директор на „А1 България” Александър Димитров разказва повече подробности за новия път на компанията в интервю за Vesti.bg.

Мтел вече е в историята

Как стои компанията на пазара, как се развива?

- През последните две години Мтел се развива много добре, благодарение на инвестициите, които направихме. Успяваме да имаме ръст на оборота всяка година, което е важно, за да можем да си позволим още инвестиции.

Важно е да се отбележи и една от основните причини, поради които направихме ребрандирането в А1. Независимо, че сме от големите играчи на интернет пазара и телевизионния пазар, хората все още ни възприемат като мобилен оператор. Ние отдавна не сме само това. Новият бранд ще помогне клиентите да ни разпознават като комбиниран оператор, на който могат да разчитат за всяко нещо, свързано с комуникациите.

Мтел става А1, предлага иновативни за пазара ни услуги

Кое е най-голямото предизвикателство на нашия пазар?

- Ако сте ходили скоро на почивка в Гърция, знаете какво е нивото на покритието там. Едно от големите предизвикателства на нашия пазар е, че нашите клиенти имат много високи изисквания както по отношение на качеството на мрежата, така и на ниво на обслужване и цени. За нас, операторите, основното предизвикателство е да направим точно тази вълшебна комбинация между добро качество на услугата, перфектно обслужване и ниски цени.

Смятам, че се справяме добре в тази посока. Нашият пазарен дял като брой клиенти продължава да расте втора година. Успяваме да печелим все повече клиенти, които използват само една наша услуга, да започнат да използват втора. Това значи, че те ни имат повече доверие.

Коя е най-популярната услуга сред българските клиенти?

- Много зависи от клиента. Може би е странно, но в нашата мрежа има около 200 000 клиенти, които изобщо не използват мобилни данни. Освен това имаме и над 200 000 клиенти, които почти не използват гласови обаждания. Имаме в двете крайности – както клиенти, които са традиционалисти и за тях гласовата услуга е единствената форма на комуникация. Затова и всеки ден почти 60 млн. минути се изговарят през нашата мрежа. От друга страна, младите хора все повече използват мобилни данни и чат за общуване и имаме доста клиенти, които използват само това.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Коя е най-голямата трудност или проблем, който искате да решите?

- Искаме да обърнем внимание и да накараме клиентите да разгледат продуктите и услугите, които продаваме. Искаме да почувстват новия начин на работа, който имаме като обслужване на клиенти, гаранцията за нашата мрежа, гаранцията за достъпност до нови технологии, както и лоялното и справедливо отношение.

Ние вярваме, че бъдещето на А1 е да се грижи много по-добре за настоящите си клиенти, да им предоставя услуги, които ги няма другаде на пазара. Ние имаме единственото приложение в България, чрез което клиентът може да управлява изцяло услугите, които използва при нас, да плаща сметки, да си купува нови устройства. Вярваме, че ще ни помогне.

Прави впечатление, че залагате и на нови услуги, например мобилните плащания.

- Това е едно от нещата, които развиваме. Вярваме, че един мобилен оператор е подходящата връзка между парите на хората и техните устройства. Ние сме достатъчно технологично подготвени, за да можем да осъществяваме тези плащания, имаме достатъчно доверие от клиентите. Хората трудно си доверяват парите на някой. Същевременно те много по-често излизат от вкъщи без портфейл, отколкото без телефон. Нашата задача е да прехвърлим портфейла в телефона.

По отношение на кредитната карта, вярваме, че дългогодишните клиенти, които познаваме добре и те познават добре нас, са подходящи да имат кредитна карта А1 и да се възползват от добрите условия, които ще им предложим.

ВИЖТЕ НОВОТО ЛОГО НА А1 И СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Всичко това веднага ще повдигне въпроса за киберсигурността. Доста хора биха се притеснили да оставят подобни данни в телефона си.

- Със сигурност, но данните в телефона са на доста по-сигурно място, отколкото данните в портфейла. От друга страна А1 е компания, която непрекъснато се развива по отношение на сигурността. Нашият бизнес е такъв и трябва да инвестираме постоянно в сигурността.

Нашите клиенти ни доверяват съхранението на техните имейли, снимки, защо да не ни доверят и техните финансови данни. Ние сме изцяло технически подготвени и запазваме анонимността на всички данни, които обработваме. Можем да правим плащания, без това да наруши киберсигурността. Вярвам, че като технологичен партньор сме доста по-надежден отколкото малка финтех компания, която няма средства, инфраструктура и клиентска база.

Накратко, А1 не е мобилен оператор, а ИТ компания.

- Ние вярваме, че тръгваме в тази посока. Много се развиваме по отношение и на съдържанието. Знаете, имаме спортни канали, които ще продължим да развиваме. Имаме шанс да направим преживяването на нашите клиенти на всички устройства еднакво. Имаме възможност да навлезем на пазара на софтуер, облачни услуги, инфраструктурата като услуга. Това ни прави една технологично-медийна компания, която разчита основно на ИТ операции, за да достигне до клиентите си.

ВИЖТЕ ЕВОЛЮЦИЯТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ПО СВЕТА В ГАЛЕРИЯТА

В тази връзка, какво е най-голямото техническо предизвикателство или цел, която сте си поставили?

- Без съмнение са две неща. Едното е Интернет на нещата. Ние сме първият оператор, който има Narrowband мрежа в страната, която може да бъде използвана в много сектори на икономиката. От дистанционно четене на данни, през управление на превозни средства или отчитане на нивото на замърсяване на въздуха и др. Смятаме, че това ще ни помогне да се развиваме технологично и да предложим услуги на клиентите, които в момента няма.

Втората цел е навлизането на 5G технологията. Услугата трябва да се стандартизира, да се произведат достъпни устройства и спектърът трябва да се освободи, за да може тя да се ползва. Това са три предизвикателства, които трябва заедно всички оператори да преодолеем.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Narrowband мрежата вече използва ли се от клиенти?

- Вече имаме няколко демонстрации. Последната беше с община Монтана, където има устройства за управление на паркинги и на отпадъци, както и за измерване на качеството на въздуха. Имаме доста проекти за дистанционно измерване с електроразпределителни дружества и други комунални компании. Имаме клиенти, които използват технологията, за да управляват различни видове активи и да имат по-голяма яснота какво се случва с тях.

Narrowband технологията позволява тази информация да се използва на устройства, които са с батерии, които издържат около 10 години. Потенциалът е много голям.

Какво е посланието към клиента, което искате да оставите?

- А1 е новото начало на Мтел като компания. Чухме нашите клиенти, вярваме в услугите, които продаваме. Вярваме в добрия и честен начин на отношение към нашите клиенти. Смятам, че това е началото на едно много добро пътуване на нашата компания заедно с нашите клиенти и ще свържем техния живот с технологиите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 7 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 12 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 58 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари