Още по темата

Интернет вече е част от ежедневието ни, но далеч не е достигнал пика на своето развитие. Напротив, то тепърва започва и през следващите няколко години ще е много бурно. Само през 2017 г. с глобалната мрежа ще се свържат още 1.5 млрд. нови устройства, прогнозират анализаторите от Gartner. До 2020 г., броят им ще прехвърли 20 млрд.

Всичко това ще доведе до доста промени. Някои от тях ще са видими, други не толкова, но ще имат влияние върху развитието на интернет. Онлайн изданието VentureBeat е публикувало няколко прогнози какво може да се промени в глобалната мрежа през 2017 г.

Евростат: Най-много българи ползват интернет през мобилния си телефон

Едно от основните притеснения е, че такъв рязък скок на свързаните с интернет устройства може да доведе до претоварване на мрежите и чести сривове. Повечето от тези устройства обаче ще са малки сензори и те не генерират голям трафик. Първоначално интернет е замислен да работи с около 4.3 млрд. устройства. През годините обаче архитектурата е преработена, а инфраструктурата - подсилена и сега тя може да се справи с около 340 трилиона трилиона индивидуални устройства.

По-голям проблем всъщност е сигурността. Повечето от тези устройства все още имат твърде ниско ниво на сигурност. Тази година вече имаше кибератаки, които използваха подобни сензори и умни устройства, за да блокират популярни услуги като Twitter И Netflix. Затова ще трябва да се обърне особено внимание на киберсигурността през 2017 г.

Как се променя интернет (видео)

Разбира се, това няма да спре устройствата да поумняват. Дълго време вървеше шегата за умните тостери. През 2017 г. тостерите не само може да станат умни, но и по-умни от очакваното. Причината за това е големият ръст на чатботовете и гласовите асистенти. Няма да е изненада, ако новото поколение хладилници например започнат да изпращат SMS-и на собствениците им с поръчки какво да купят, да им дават съвети за рецепти и т.н.

ЕС обеща безплатен интернет на обществени места

Автомобилите също ще имат по-голямо участие в интернет. Audi вече експериментира с автомобили, които комуникират със светофарите. Други производители също разработват свои технологии. Целта е автомобилите да могат да комуникират и помежду си. На първо време това ще позволи на системите им за навигация да разбират къде е твърде натоварено, къде ще стане натоварено заради голям брой автомобили, които се насочват към тази посока и да избират алтернативни маршрути. Всичко това ще постави и важни основи за самоуправляващите се автомобили, които ще се нуждаят от подобна комуникация, за да могат да са максимално ефективни.