Още по темата

Шестима са загиналите при взрив на миниран автомобил в югоизточната турска провинция Диарбекир, заяви вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш.

Ранени са 25 души, сред тях са и осем полицаи. 

„Броят на жертвите от този терористичен акт е шест души. Загинаха четирима сътрудници на полицията и две граждански лица, сред които детето на един от полицаите“, съобщи той.

Както по-рано съобщи губернаторството на Диарбекир, терористичният акт е направен от екстремисти от ПКК - „Работническата партия на Кюрдистан“. Те са взривили автомобил до станция за транспортен контрол.

Взривът е бил с такава сила, че станцията е практически напълно разрушена.

Триетажната сграда е срината. Нанесени са били големи материални щети на пътнически автобус и автомобили в района.

Недалеч от мястото на взрива има бензиностанция, където хората са били ранени от шрапнели.

Пострадалите при кървавото нападение са транспортирани с линейки и хеликоптери в болници в района.

При експлозията се е образувала огромна дупка на пътя, посочва НТВ.

От двете страни на пътя има бензиностанции. Заради факта, че взривът не е засегнал бензиностанциите, е била предотвратена много по-голяма трагедия, отбелязва телевизията.

Силите за сигурност са предприели широкомащабна операция за залавяне на терористите.

Днес кюрдските бунтовници отбелязват 32-та годишнина от началото на въоръжената борба на Кюрдската работническа партия срещу турската държава. 

Турция последните месеци е разтърсвана от атентати,

като най-често те са насочени срещу военни или полицейски обекти, което се свързва с почерка на ПКК.

През март отцепилата се от ПКК дисидентска група "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атака срещу автобус на военните в столицата Анкара, при която загинаха 35 души. В началото на май в Диарбекир, югоизточна Турция, загинаха трима души, а 45 бяха ранени при взривяване на кола-бомба, докато покрай нея минавал полицейски автомобил.

На 8 юни - само ден след атентата в Истанбул, при който загинаха 11 души, имаше нов удар, и то в град Мидят - в същия окръг Мардин. Тогава шестима загинаха, а над 30 бяха ранени. Оказа се, че двама полицаи с български корен са сред жертвите. Единият е Кадир Джихан Карагьозлю, който е родом от Шумен. Той е завършил полицейско училище и университет в Истанбул. От 9 месеца е семеен. 32-годишната Нефизе Йозсой, която също е изселница от България и е от село село Чифлик до Кърджали, също загина. 

Кола-бомба се взриви в Турция, седем загинали 

Давутоглу: Турция е в средата на огнен пръстен

Турция е под обсада

Страх от нови атентати обхвана Турция