Още по темата

В доклад на базирания в Брюксел аналитичен център „Мартенс” се препоръчва Евросъюзът да създаде задължителен регистър на лобистките организации, за да се противостои на растящото влияние на руските медии в Европа.

Авторите на доклада „Мечок в овча кожа: руските организации в ЕС, финансирани от правителството”, твърдят, че руските медии, сред които най-често се споменават агенция „Спутник”, както и телевизионният канал RT и проектът на „Руская газета” "Russia Beyond the Headlines” разпростират влиянието си над европейците. 

В доклада се споменават и НПО като Руския институт за стратегически изследвания и фонда „Руский мир”.

„Тяхната цел е у европейското обществено мнение да се създаде положително отношение

към политиката на Русия и зачитане на нейните значими властнически амбиции… явната или скрита подкрепа на тези организации трябва да тревожи ЕС”, се изтъква в обяснителни бележки към доклада.

Къде е руският президент Владимир Путин

Меркел: Сигурност в Европа? Само с Русия

Авторите на изследването на „Martens Centre” твърдят, че Русия разпространявала омраза към сирийските бежанци чрез държавните медии, но не привеждат доказателства за това.

Анализът е придружен с препоръки към властите на ЕС за водене на информационна борба.

„Ако митовете на Кремъл се основават на това, че ЕС е зло и на неговите провали, то ЕС трябва да развие своя концепция, стъпваща на ценностите на ЕС и на изтъкването на това, че ЕС е сила, за която са от значение човешките плава, върховенството на закона, свободата и равенството”.

Русия и НАТО предлагат да свалят картите в Балтийско море

Нови министерства на истината пренаписват историята в Източна Европа

Посочва се, че ЕС трябва да засили информационната си дейност, да подкрепя „продемократично” гражданско общество, за да придобият европейците способност да се съпротивляват на руската пропаганда”.

На равнище ЕС трябва да се въведе

задължителен регистър на лобистките организации,

който да се регулира от независим органи, се подчертава в документа.

През 2015 година медиите съобщиха, че Холандия и Полша смятат да създадат информационна агенция на руски език за борба с руските медии. Предполагаше се, че информацията ще тече не само като поток новини, а и чрез радио- и телевизионно съдържание.