Още по темата

Министерството на външните работи на Русия определи като провокативни и подриващи руско-сръбското сътрудничество изявленията на представителят на Държавния департамент на САЩ Хойт Брайън Ий в Сърбия.

Според Русия Ий грубо е поискал от Белград да преразгледа сътрудничеството си с Русия и да се съсредоточи на сближаването с Европейския съюз.

САЩ: Сърбия не може да седи на два стола

Москва иска САЩ да спрат да я клеветят за Балканите

"Припомняме, че САЩ не членуват в ЕС и поради това не знаят, че много членки на ЕС си сътрудничат с Русия на взаимноизгодна основа. Никой не би трябвало да пречи на Сърбия да се придържа към същите принципи, въз основа на своите национални интереси", се казва в съобщение на руското външно министерство.

За руско-сръбския хуманитарен център в Ниш министерството отбелязва, че "американците изглежда се преструват, че не знаят за помощта, която той вече от няколко години оказва на Сърбия и други страни в региона, включително и на членки на ЕС и НАТО, в превъзмогването на последици от природни катастрофи и катастрофи, предизвикани от човешка ръка, както и в обучението на специалисти".

Руското външно министерство припомня, че е извършено разминиране на сръбска територия и са открити и унищожени хиляди експлозивни предмети, останали след бомбардировките на НАТО през 1999 г. включително и муниции с обеднен уран.

"Призоваваме нашите американски колеги да не налагат своите враждебни идеологически стереотипи, които уронват основите на международната стабилност и сътрудничество на Балканите и в Европа като цяло", подчертават от руското външно министерство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК