Още по темата

Президентът на Русия Владимир Путин проведе първия си телефонен разговор с Тереза Мей, която оглави британското правителство преди по-малко от месец, след като предшественикът ѝ Дейвид Камерън подаде оставка.

Той си тръгна от Даунинг стрийт заради референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, насрочен от самия него като решение на вътрешнопартийни борби.

Днес руският държавен глава и Тереза Мей са се разбрали да активизират съвместната работа по редица направления, съобщава ТАСС.

Например, те са се споразумели да установят диалог по линия на спецслужбите, занимаващи се със авиационната сигурност и са се договорили да проведат среща в скоро време.

По-рано днес Путин се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. Двамата постигнаха пълен обрат в отношенията между двете държави, които се влошиха рязко след свалянето на руски самолет от турските ВВС през миналата година.

Ердоган се договори за рестартирането на проекта за газопровод "Турски поток", вдигане на руското ембарго за внос на храни от Турция и засилване на търговията с Русия.

Също така двамата се споразумяха за разрешаване на противоречията им по отношение на кризата в Сирия.

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, коментира Путин на обща пресконференция с турския президент.

Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби.

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца.

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

Ердоган се извинил на Путин за сваления самолет 

Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение

Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп. "Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".