Още по темата

От 2030 г. да не се пускат в експлоатация нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели.

Това предложи горната камара на германския парламент, съобщи сп. "Шпигел".

В проектозакона се призовава Европейската комисия да преразгледа съществуващата практика на облагане с данъци и събиране на такси в автотранспорта, за да се стимулира преходът към по-екологично чист транспорт.

Според Бундесрата това трябва да стане по такъв начин, че не по-късно от 2030 г. в целия Европейски съюз в експлоатация да се пускат само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни газове.

Намаляването на отделяните вредни газове от традиционните автомобили е една от решаващите стъпки за изпълнение на Парижкото споразумението за климата.

До 2050 г. Германия трябва да намали изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид с 95%.

Преходът към електромобили в Германия обаче става бавно. Както отбелязва "Шпигел" даже субсидиите за покупката на такива автомобили не дават резултат.

Според експерти ситуацията е такава не само защото шофьорите предпочитат изпитаните с десетилетия традиционни автомобили, а и защото няма достатъчно развита инфраструктура за масово използване на електромобили.

През 2010 г. "Нисан" (Nissan) и "Шевролет" (Chevrolet) пускат в продажба първите си електрически автомобили. Оказва се обаче, че много преди това хората са ползвали такива. Миналата година Plyg in America - група от хора, които подкрепят употребата на електрически автомобили, отбеляза 10-та годишнина от първите електромобили. (Вижте във видеото горе)