Още по темата

Молдовският Конституционен съд отне временно, за втори път за седмица, правомощията на президента Игор Додон.

Това стана, след като Додон наложи вето на приети от парламента текстове, наречени от вносителите „закони за руската пропаганда”.

Молдова вбесява Русия с изненадващ удар в ООН

Държавата, която не съществува

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПМР В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Молдова - следващата Украйна

Привърженик на сближаването с Русия, президентът на няколко пъти отказа да подпише забраната за разпространяване на „информационни, политически и военни предавания от страни, които не са  ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия”.

Ако законът влезе в сила, много руски телевизии в Молдова ще бъдат забранени.

Според съда президентът има право да налага само веднъж вето върху закони, гласувани в преобладаващо проевропейския парламент и така държавният глава на практика е отказал съзнателно да изпълни конституционните си задължения.

За първи път съдът суспендира правомощията на Додон на 2 януари, след като той отказа да приеме назначаването на петима министри и двама заместник-министри, предложени от проевропейския премиер Павел Филип.

Днешното временно отменяне на президентските правомощия е трето за три месеца.

Законът за медиите е „посегателство върху свободата на молдовските граждани да бъдат информирани”, коментира Додон във „Фейсбук”, обещавайки „да не отстъпи пред правителството”.

„Това, което прави Конституционният съд, няма да остане без последствия”, предупреди той и призова „гражданите да обединят патриотичните си сили срещу авторитарния режим”. През ноември в Молдова предстоят парламентарни избори.

Додон е в добри отношения с руския президент Владимир Путин. Но от месец май насам се появи дипломатическо напрежение между двете държави.

Молдова изгони петима руски дипломати без обяснение. Русия отговори с реципрочна мярка.

Последните проучвания на общественото мнение, разпространени от руските медии в Молдова сочат, че повече от 80% от молдовците нямат доверие в правителството, а делът на онези, които подкрепят политиката към по-тесни връзки с Европейския съюз, е намалял от 70% на 48% от 2010 г., докато тези, които искат интеграция с Евразийския икономически съюз, вече са над 54%.

Молдова граничи с Румъния, Украйна и признатата само от Кремъл Приднестровска република. Това я прави ключова за геостратегическите интереси на Русия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК