Още по темата

САЩ очакват самопровъзгласилият се "халифат" Ислямска държава (ИД) да престане да съществува до края на тази година.

Това заяви съветникът на държавния секретар на САЩ, директор по политическото планиране в Държавния департамент Брайън Хук. 

Според оценките на водената от САЩ коалиция за борба с ИД, терористите са загубили 95% от територията, която преди са контролирали в Сирия и Ирак.

Във видето - столицата на халифата в руини

"ИД е загубила 95 процента от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия, откакто бe създадена тази коалиция през 2014 г.", каза американският специален пратеник към коалицията за борба с главорезите начелото със САЩ, Брет Макгърк в изявление, публикувано след среща в Йордания. 

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

През 2014 г. ИДИЛ завзе близо половината Сирия и почти една трета от Ирак и обяви "халифат" на тази територия.

"Над 7,5 милиона души вече са освободени от контрола на ИД",

подчерта Макгърк. Той освен това заяви, че потокът от чуждестранни бойци в Сирия "почти е престанал" и уточни, че "все повече бойци биват спирани на границата".

Макгърк съобщи, че Интерпол разполага с база данни от 43 000 имена, която позволява на страните партньори да засичат и задържат бойците "при рутинни пътни проверки или опит за прекосяване на международна граница".

Децата от „Ислямска държава” намират лесен път към Европа

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Финансите на групировката днес са в най-ниската си точка, отбеляза той. "Оказваме натиск на ИДИЛ едновременно на терен и в киберпространството, където се борим срещу терористичната пропаганда", каза Макгърк.

"Има засилване на сътрудничеството и сигурността по границите, на сигурността на въздухоплаването, на финансовите санкции и на споделянето на разузнавателна информация, включително, за да се попречи на ИДИЛ да извършва нападения в нашите страни", каза американският представител.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК