Още по темата

Руските военни извършиха серия тестове на междуконтинентални балистични ракети като демонстрация на сила на фона на напрежението в отношенията със САЩ заради Сирия.

Руските военни изстреляха ракета, която може да носи ядрен заряд, от подводница в Охотско море, северно от Япония, съобщи агенция „Новости”.

Ракета „Топол” беше изстреляна от подводница в Баренцово море, а трета ракета беше задействана от сушата в северозападна Русия, съобщават руските агенции.

Вашингтон вече отправи критики към Русия, че „дрънка ядрено оръжие”

на фона на влошаване на отношенията Изток–Запад до най-ниско ниво след Студената война заради анексията на Крим през 2014 година. 

Междувременно разговорите между Москва и Вашингтон за Сирия все повече загрубяват. 

Пенс: Дребният злобен лидер на Русия диктува условията

Русия може да се сдобие с хиперзвукови оръжия

В отговор на обвиненията на САЩ, че Русия не поразява цели на "Ислямска държава", а разчиства опозицията на Башар Асад, руският президент Владимир Путин обяви, че

САЩ не разбират опасността от заиграване с терористите и използването им за постигане на политически цели,

в частност в Сирия.

„Струва ми се, че нашите партньори постоянно наблягат на едни и същи гребла“, каза Путин в интервю за френския тв канал TF1.

Русия: Щом САЩ ни обвиняват, да покажат доказателства

Лавров повдигна въпроса кой командва в САЩ

Нови догадки кой атакува конвоя на ООН в Алепо

„Те използват бойния потенциал на тези терористични организации и радикални елементи за постигане на политическите си цели – в дадения случай – за борба с президента на Сирия Башар Асад и неговото правителство“, без да разбират, че след това няма да могат да ги удържат в релси и да ги накарат да живеят по цивилизован начин, добави той.

Путин определи като политическа реторика

обвиненията във военни престъпления, извършени в сирийския град Алепо. 

Коментарът му идва ден след като стана ясно, че руският президент няма да посети Франция, а причината - пак близкоизточната страна. 

Русия не се готви да завземе Алепо за сирийското правителство или да реализира военен сценарий за разрешаване на сирийската криза. Това заяви и руският министър на външните работи Сергей Лавров.

"Русия няма намерение да изостря отношенията със САЩ

и никога не е нарушавала споразуменията, гарантиращи глобалния стратегически баланс по сигурността", коментира Лавров.

Той обърна внимание върху засилването на военното присъствие на САЩ в страните от Източна Европа, на придвижване на изток на военни инфраструктури на НАТО, на преоборудването на американски бомбардировачи, които сега могат да изстрелват в непосредствена близост до руските граници по-съвременни и точни атомни бомби. За разлика от американците Русия не придвижва свое оръжие на своята територия“, подчерта Лавров.

Вижте как в Русия правят изтребителя на бъдещето

Най-опасните руски оръжия