Още по темата

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, в сряда ще проведат телефонен разговор по инициатива на Москва.

„Утре, по инициатива на руската страна, ще се състои телефонен разговор на президента Путин и президента Ердоган“, съобщи Дмитрий Песков, говорител на държавния глава на Русия.

„С изпращането на писмото на президента Ердоган бе направена важна стъпка към нормализиране на отношенията“, заяви Песков пред журналисти. „За няколко дни ще е възможно да се нормализира всичко, но работата в това направление ще продължи“, добави Песков.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм отрече да е предлагана компенсация на Русия за сваления през ноември руски изтребител.

„Компенсирането на Русия не е на масата, ние само изразихме съжаление“, заяви той, цитиран от CNN-Turk.

Йълдъръм говори пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. По-рано той каза, че Турция е готова да изплати компенсация на Русия за сваления руски бомбардировач Су-24.

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват”, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Бързата развръзка и задаващо се затопляне в отношенията на двете страни стана факт след писмото, което турският президент Реджеп Таийп Ердоган изпратил на Владимир Путин, в което изразява съжалението си за пръв път от свалянето на руския самолет в края на ноември. Писмото бе цитирано от Кремъл.

Освен това Ердоган поднесъл и съболезнования за гибелта на руския пилот.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба” от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно в убийството на пилота бе обвинен Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

В деня, в който се разбра за извинителното писмо на Анкара,

той бе в съдебна зала в Измир, където чу обвиненията срещу него - във видеото горе

Инцидентът доведе до дипломатически скандал и решението на Кремъл да наложи икономически санкции срещу Анкара, сред които ограничаване на туристическия поток и замразяване на големи съвместни проекти.

Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение

Руски пехотинец загина при спасителна операция за сваления СУ-24

Втори руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Турция

По-късно дойде и коментар от Ердоган за написаното от него писмо. Той се надява то да спомогне за бързото нормализиране на отношенията между двете страни.

В изявление, произнесено в Анкара,

Ердоган изрази надежда, че Русия и Турция ще могат да загърбят настоящата ситуация, която е вредна и за двете страни.

„Също така припомних за нашите възможности за регионално сътрудничество по широк спектър въпроси. Вярвам, че ще съумеем бързо да нормализираме нашите отношения“, заяви Ердоган.

Бинали Йълдъръм, който замени неудобния вече за Ердоган Ахмет Давутоглу, коментира и че може още тази седмица Ердоган да проведе телефонен разговор със своя руски колега Владимир Путин. 

Преди извинителното писмо Анкара честити на Русия празника й 12 юни и още тогава това даде повод на анализаторите да заговорят за сближаване на отношенията между двете страни, силно охладнели след свалянето от турски изтребителите на руски самолет в края на ноември. Пратеното от Ердоган тогава писмо е първата форма на официален контакт между двамата държавни глави от седем месеца.