Още по темата

Полското правителство реагира с раздразнение на поставения ултиматум от Европейската комисия, която даде срок от три месеца на Варшава да се откаже от промените в закона за Конституционния съд. През тази година стотици хиляди поляци протестираха срещу действията на правителството, обвинявайки го в авторитаризъм - вижте във видеото.

„Смаян съм от решението на Европейската комисия, която следва да подкрепя повече държавите-членки“, коментира полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак, цитиран от ORF. Той добави, че Брюксел явно „не си е научил урока от Брекзит“.

Европейската комисия обяви днес, че Полша има три месеца да се откаже от промените в закона за Конституционния съд.

„Въпреки водения от началото на годината диалог с полските власти, Европейската комисия смята, че основните проблеми, които застрашават върховенството на закона в Полша не са били решени”, заяви заместник-президентът на ЕК Франс Тимерманс.

„Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Европейската комисия за взетите мерки”, добави Тимерманс.

Това е следващата стъпка в безпрецедентната процедура, предприета от Брюксел срещу Полша за нарушаване на основните ценности на ЕС. Последната мярка в тази процедура е спиране на правото на глас на страната в Съвета на Европа.

Въпреки натиска от ЕС и САЩ полският парламент прие миналата седмица нов закон за Конституционния съд, който влиза в разрез с изискванията на Брюксел за върховенство на закона и разделение на властите.

Вчера Блашчак пък заяви в интервю за полското радио, че идеите за мултикултурализъм и политическа коректност ще погубят Европа.

Според министъра, терористичните актове в Европа и други, свързани с имигрантите произшествия, са „резултат от два процеса”.

„Първият е политическата коректност, която не позволява да се реагира решително на явления, застрашаващи сигурността”, каза Блашчак. „Вторият процес е идеологията на мултикултурализма, която дава вече кървави плодове”.

„Ако тези процеси продължат, това ще е самоубийство и загуба за Европа”, прогнозира вътрешният министър на Полша.