Още по темата

Международният олимпийски комитет взе решение да не допуска Русия до участие в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея.

Определени спортисти ще могат да участват, ако покриват някои „много стриктни условия“.

Сочи вече поставя олимпийски рекорди... по корупция

Олимпийската мечта – кошмар за работници мигранти в Сочи

Те ще се състезават в Пьончан под неутрален флаг, по подобие на руските атлети, които участваха на Световното първенство по лека атлетика в Лондон миналата година.

Това съобщи президентът на централата Томас Бах след извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

Същевременно стана ясно, че бившият спортен министър на Русия Витали Мутко получава доживотна забрана да посещава Олимпийски игри.

Параолимпийците на Русия аут от Рио

Разрешен ли е допингът за американските спортисти

В момента Мутко е заместник-премиер на страната си, както и председател на Организационния комитет за Световното първенство в Русия.

Той обаче бе начело на спорта в страната по време на Олимпийските игри в Сочи, за които МОК разкри сериозни допинг нарушение на руските атлети, случвали се под държавна шапка. Доживотно наказание получи и бившият заместник-министър на спорта Юри Нагорних. 

През месец май миналата година "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.