Още по темата

Бившият френски президент Никола Саркози е решил да се кандидатира за втори мандат, съобщават световните агенции. Саркози заяви, че ще участва в първичните избори на своята партия "Републиканците".

На тях членовете на партията ще определят кой да бъде техният кандидат за президент. Мотивите си да участва пак в надпреварата за Елисейския дворец Саркози е описал книгата си "Всичко за Франция", която ще представи в сряда. 

Откъси от нея все пак изтекоха: 

"Реших да се кандидатирам на изборите за президент през 2017 г. Франция изисква човек да й отдаде всичко", се казва в един от тях. "Чувствам, че имам силите да водя тази битка в един толкова смутен момент от историята", се казва в друг откъс.

Саркози беше победен от Франсоа Оланд на изборите през 2012 г. За да бъде официално издигнат за президент от партията си, Саркози обаче ще трябва да победи на първичните избори бившия френски премиер Ален Жупе, който засега е сочен за фаворит в допитванията.

Саркози: Лондон вън, Анкара - вътре, най-лошият сценарий

Започна разследване срещу Саркози

„Следващите пет години ще бъдат изпълнени с опасност, но и с надежда“, написал още в книгата 61-годишният консервативен лидер, който не криеше амбициите си да се върне на президентския пост.

Той представи петте предизвикателства пред Франция,

които включват защитата на френската идентичност, възстановяване на конкурентноспособността и прилагане на държавната власт.

Саркози заяви, че в контекста на исляма е "висшата битка" на Франция как "да защитим нашия начин на живот, без да се откъснат от останалата част на света."

Саркози ще остане в историята като европейския политик,

с чието посредничество през лятото на 2008 г. беше постигнат мир между Русия и Грузия, а за нас българите - преди всичко с ролята си при освобождаването на българските медицински сестри и доктор Ашраф от плена на диктатора Кадафи.

Освен с външнополитическите си успехи Саркози привлече вниманието на медиите и със своя личен живот. Малко след като влезе в Елисейския дворец той се раздели със своята съпруга и се ожени за прочутата манекенка и дъщеря на крупен индустриалец Карла Бруни. Тя дори му роди дете, но това не успя са спечели симпатиите на французите, които явно бяха уморени от дясното управление. Страната нямаше ляв президент от 1995 г., когато на власт беше дошъл Жак Ширак.