Още по темата

Испанското правителство си осигури подкрепата на опозицията, за да разпусне парламента в Каталуния и да проведе нови избори там през януари в опит да отслаби натиска за независимост от страна на сегашното регионално правителство.

ВИЖТЕ КАК ПРОТЕЧЕ ИЗБОРНИЯ 1 ОКТОМВРИ В КАТАЛУНИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Основната опозиционна сила – социалистите, заявиха в петък, че ще подкрепят пакет от извънредни мерки, за да наложат централно управление в региона, чиято заплаха за отцепване понижи стойността на еврото и навреди на доверието в четвъртата по големина икономика в еврозоната.

Пучдемон поиска диалог, Мадрид постави нов ултиматум

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

Испанският премиер Мариано Рахой, който иска подкрепата на социалистите, за да представи единен политически фронт срещу сепаратисткото каталунско правителство, ще проведе

специална среща на кабинета в събота, за да започне процеса по налагането на пряко управление на Каталуния.

За първи път в четирите десетилетия на демокрация в Испания, Мадрид ще се позове на конституцията, ще отстрани регионално правителство и ще организира нови избори в автономен район.

Рахой иска възможно най-широк консенсус, преди да предприеме тази стъпка, която води със себе си възможност за още по-мащабни протести в Каталуния, където групи, подкрепящи независимостта вече успяха да изкарат по улиците над 1 млн. души.

Над 1 млн. души подкрепиха единна Испания в Барселона

Независимостта на Каталуния отложена. Какво следва

Каталунският лидер Карлс Пучдемон, бивш журналист, който застана начело на сецесионната кампания, не иска да се откаже от независимостта,

като цитира преобладаващите гласове в полза на отделянето от Испания на референдума на 1 октомври.

Продължаващата несигурност в Каталуния накара стотици компании да се преместят извън региона и подтикна испанското правителство да намали прогнозата си за икономическия растеж. Регионът представлява една пета от икономиката на Испания.

Официалните власти в Мадрид възприемат референдума и действията на регионалните власти за незаконни и заплашват да активират неизползвания досега чл. 155 от конституцията. Така правителството би поело властта над автономната област заради извънредната ситуация. Процедурата за премахването на регионалната власт, предвидена в основния закон, ще отнеме между 3 и 5 дни.  

Едновременно с това каталунският премиер Карлес Пучдемон е изправен и пред вътрешно напрежение, тъй като не изпълнява искането на политически формации и граждани нееднозначно да обяви независимост и създаване на Каталунска република. 

Според изтекла информация в испанските медии, кабинетът няма да активира чл. 155, ако в Каталуния се проведат нови избори. След каталунския референдум за независимост Европейския съюз излезе с категорична позиция, че евентуална нова държава няма бъде негов член. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК